8.4.09

Εκεί μέσα εκατοικούσες, πικραμένη εντροπαλή...

Από το antinews.gr
Αλέκος Αλαβάνος στην Βουλή: Υποθέτω ότι ο κ. Πρωθυπουργός ξέρει τον Εθνικό Ύμνο ή τουλάχιστον την πρώτη στροφή, η οποία λέει «σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη». …Δεν είναι τόσο απλό να κάνουμε εδώ πέρα καλλιστεία καταγγελίας της βίας. Να μην σκεφθούμε σε κάθε συνθήκη σε κάθε χρόνο την άλλη διάσταση που μπορεί να έχει.

Γιώργος Καρατζαφέρης (μετά): Και βέβαια θα ήθελα να διορθώσω με ιδιαίτερο σεβασμό τον αξιότιμο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Δεν είναι ακραίος ο εθνικός ποιητής Σολωμός. Όταν λέει «που με βια μετράει τη γη», δεν εννοεί τη βία, αλλά τη...

βιασύνη. Ίσως του ξέφυγε, επειδή τώρα με την άρση των τόνων από τα γραπτά, δεν καταλαβαίνει κανείς το βία από το βια. Είναι, λοιπόν, «με τη βιασύνη που μετρά τη γη», δεν είναι «με τη βία». Δεν είναι ακραίος ο Σολωμός. Αυτό έτσι, σαν μία διευκρίνιση, για να μην γίνονται παρεξηγήσεις που μπορεί καμιά φορά να δημιουργούν και κακά μαθήματα για τους μαθητές. Ακούν οι μαθητές έναν πολιτικό Αρχηγό να ερμηνεύει το Σολωμό ότι εννοεί «με τη βία», ότι την εκθειάζει. Όχι, δεν είναι η βία. Είναι η βιά, η βιασύνη. Καταλαβαίνω ότι συγχωρείται από την έλλειψη των τόνων, γι΄ αυτό ίσως πρέπει να επανέλθουν οι τόνοι, για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα.

Φιλόλογος συνεργάτης του antinews: Είναι «βία» αλλά λόγω της μετρικής προφέρεται «βιά».

FactorX: Συμφωνούμε με την άποψη της φίλης μας της φιλολόγου. Είναι όμως δυνατόν να χρησιμοποιείται ο Εθνικός Ύμνος ως επιχείρημα σε μια μικροπολιτική αντιπαράθεση για την βία των κουκουλοφόρων; Δεν μας απομένει λοιπόν κατόπιν όλων αυτών από το να πούμε κι εμείς:

Εκεί μέσα εκατοικούσες

Πικραμένη, εντροπαλή,

Κι ένα στόμα ακαρτερούσες,

Έλα πάλι, να σου πει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: