ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Ειρήνη Χρυσολωρά
Έκθεση- καταπέλτης με αιχμές κατά κυβέρνησης από τον Γ. Προβόπουλο
Σταύρωσε με τον τρόπο του χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος την οικονομική πολιτική της τελευταίας πενταετίας αναφέροντας στην ετήσια έκθεσή του ότι αυτή κάθε άλλο παρά βοήθησε στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
O κ. Προβόπουλος δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι να εφαρμοσθεί ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα οδηγήσει σε μηδενισμό των ελλειμμάτων σε τρία χρόνια, ώς το 2012, και σε περιορισμό του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ, από σχεδόν 100% σήμερα, μέσα σε μια δεκαετία. Έτσι, την...
ώρα που στη διεθνή σκηνή διακρίνεται φως στην άκρη του τούνελ, η έκθεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει μακρύ τούνελ λιτότητας για την Ελλάδα.
Η έκθεση περιέχει ειδικό κεφάλαιο για την ανισότητα και τη φτώχεια, στο οποίο δεν διστάζει να επισημάνει ότι «κατά πάσα πιθανότητα ορισμένες αλλαγές μετά το 2005 δεν ήταν προς την κατεύθυνση της μείωσης της φτώχειας και των οικονομικών ανισοτήτων». Και στη συνέχεια παραθέτει όλα τα μέτρα Αλογοσκούφη και όχι μόνο: «Η φορολογία εισοδήματος έγινε λιγότερο προοδευτική, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των φτωχότερων νοικοκυριών, που καταναλώνουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους, η κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και η θέσπιση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) λειτούργησαν αντιστρόφως προοδευτικά, ενώ οι πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών στα είδη διατροφής και στα καύσιμα το 2008 επιβάρυναν τους οικονομικά ασθενέστερους πολύ περισσότερο από ό,τι τους ευπορότερους». Προκαλεί ανησυχία το έλλειμμα
Το έλλειμμα, όμως, ανησυχεί ιδιαιτέρως τον κ. Προβόπουλο, καθώς διαπιστώνει ότι το 2008 ξεπέρασε το 4% του ΑΕΠ (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε το 4,8%). Έτσι, ο ίδιος τονίζει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να τηρηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στις αγορές και να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού. «Ειναι επείγουσα», είπε, «η ανάγκη να εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σχέδιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα περιλαμβάνει και μέτρα άμεσης εφαρμογής».
«Πουθενά και ποτέ δεν υπήρξε παράδειγμα χώρας που να πέτυχε διατηρήσιμη ανάπτυξη στη βάση χρόνιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων», προειδοποίησε ο κ. Προβόπουλος. Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής που θα βασίζεται στους εξής τρεις άξονες:
1Γρήγορη και γενναία διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να μηδενιστεί το 2012.
2Μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν «και άλλα τολμηρά βήματα» στο Ασφαλιστικό.
3Εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μέσω των επενδύσεων, για την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και για τη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αλλαγή του ενεργειακού προτύπου ώστε να πάψει η ελληνική οικονομία να είναι ενεργοβόρος και στην πραγματοποίηση πράσινων επενδύσεων.
«Πρέπει να απορρίψουμε το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος, αυτό της υπερκατανάλωσης, των αθρόων εισαγωγών, των αέναων ελλειμμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, και των χρεών. Να κινηθούμε προς κατευθύνσεις που θα στηρίξουν όχι μόνο την ταχύτερη έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά και τη δρομολόγησή της σε στέρεη τροχιά ανάπτυξης», συνόψισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Τα «καμπανάκια» της έκθεσης
Η έκθεση του κ. Προβόπουλου προς τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας περιέχει και άλλα ανησυχητικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων ο κεντρικός τραπεζίτης:
1Χτυπά καμπανάκι για τον κίνδυνο ύφεσης.
Προβλέπει ότι το 2009 η οικονομική δραστηριότητα θα είναι στάσιμη, αλλά προσθέτει ότι είναι πιθανό να σημειωθούν και αρνητικοί ρυθμοί ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ, ενώ αν οι διεθνείς συνθήκες χειροτερεύσουν ουσιωδώς, η εικόνα θα είναι δυσμενέστερη.
2Προβλέπει επίσης ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατά 0,5-0,8%, δηλαδή θα προστεθούν περίπου νέοι 20.000-40.000 άνεργοι.
3Δεν ικανοποιείται από τη μείωση του πληθωρισμού, γιατί παρατηρεί ότι παραμένει υψηλότερος από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και άρα συνεχίζεται η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, αποδίδει ευθύνες στα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια, στις «συνθήκες ατελούς ανταγωνισμού», όπως τις ονομάζει, που επικρατούν σε αρκετούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. 4Δεν εφησυχάζει από την αναμενόμενη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών, γιατί αυτή οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών και θα τείνει να διευρυνθεί και πάλι όταν θα έρθει η ανάκαμψη.
ΤΑ ΝΕΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου