Νέος εφιάλτης για την κυβέρνηση που, ενώ στροβιλίζεται στη δίνη της υπόθεσης Παυλίδη, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Και αυτό καθώς για τρίτη φορά (!) τέσσερις συνολικά εισαγγελείς, που έχουν χειριστεί τη σχετική δικογραφία, ζήτησαν να διαβιβαστεί στη Βουλή για τον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.Συγκεκριμένα οι δύο εισαγγελείς εφετών κ. Ευσταθία Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης, αφού ολοκλήρωσαν -σύμφωνα με πληροφορίες- από τις 17 Μαρτίου την προκαταρκτική έρευνα για την...
υπόθεση (όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα), στη συνέχεια ζήτησαν με αναφορά τους προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκο Καρούτσο τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, βάσει του άρθρου 86, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Χαιρετίσματα από το Βατοπέδι...
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καρούτσος (που κατά τις πληροφορίες είχε γνώση της αναφοράς των εισαγγελέων εδώ και περίπου 15 ημέρες) βρέθηκε πλέον μπροστά σε μονόδρομο.
Ετσι υπό το βάρος της συγκλίνουσας και...επαναλαμβανόμενης άποψης τεσσάρων μέχρι τώρα εισαγγελέων εφετών, δεν επέστρεψε πίσω τη σχετική δικογραφία. Ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε «μπλοκάρισμα» από την πλευρά της ηγεσίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που είχε για δεύτερη φορά άλλη άποψη, κρίνοντας ότι τα στοιχεία που είχαν οι δύο εισαγγελείς (Σπυροπούλου και Στραγάλης) δεν ήταν ικανά για να θεμελιώσουν ευθύνες υπουργών και επέστρεψε τη δικογραφία στον κ. Καρούτσο για τα περαιτέρω.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μετά τις απανωτές πλέον κρίσεις των εμπλεκομένων εισαγγελέων στην έρευνα και το ομόφωνο συμπέρασμά τους περί διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, οι εισαγγελικές αρχές είναι υποχρεωμένες να διαβιβάσουν την υπόθεση (για τα μη πολιτικά πρόσωπα) στη Βουλή.
Εξάλλου -υπενθύμιζαν- ότι και μόνη η αναφορά των ονομάτων των υπουργών είναι αρκετή για να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή. Διαφορετικά -όπως μας είπε ο δικηγόρος κ. Αντώνης Βγόντζας- «παραβιάζεται το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».
Πάντως το συμπέρασμα των εισαγγελέων εφετών (Σπυροπούλου και Στραγάλη) αποτελεί δικαίωση των δύο συναδέλφων τους (Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου), οι οποίοι είχαν αναλάβει αρχικά την έρευνα και στη συνέχεια υποχρεώθηκαν σε παραίτηση.
63 ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ
Ερχονται διώξεις για τους 31
Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας έδωσαν εξηγήσεις συνολικά 63 εμπλεκόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος αναμένεται να εκδώσει διάταξη, με την οποία η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο για τα 32 πρόσωπα.
Οσον αφορά τους υπόλοιπους, αναμένεται να ζητηθεί η παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και δεν θα ακολουθηθεί το μοντέλο της υπόθεσης των ομολόγων, κατά το οποίο οι διώξεις ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Εφετών και η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό εφέτη ανακριτή.
ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ»
Οι καταθέσεις που έδειξαν πολιτικά πρόσωπα
Οι δύο εισαγγελείς (Ευσταθία Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης) κατέληξαν στην άποψη ότι η υπόθεση πρέπει να πάει στη Βουλή από το σύνολο των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- σημαντικό ρόλο στην άποψή τους έπαιξε το ότι μια σειρά υπόπτων που «παρέλασαν» από το γραφείο τους στα υπομνήματά τους αναφέρθηκαν ή «έδειξαν» πολιτικά πρόσωπα. Κομβικό ρόλο φαίνεται να έπαιξαν -ανάμεσα σ' άλλα- τα όσα υποστήριξαν στα υπομνήματά τους οι:
Στ. Μαντέλη: Εχει «δείξει» ευθέως τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκο, τον πρώην υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο Π. Δούκα, ενώ η ίδια είχε αναφερθεί και στον υφυπουργό κ. Α. Κοντό και στον έτερο υφυπουργό κ. Κ. Κιλτίδη.
Η ίδια μάλιστα είχε ζητήσει και κατ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πολιτικό της προϊστάμενο, επικαλούμενη αλληλογραφία ανάμεσα στον μοναχό Αρσένιο και τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, στην οποία αναφερόταν ότι «η διαδικασία ανταλλαγής έχει γίνει αποδεκτή σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο».
Χτες ο συνήγορός της κ. Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Η προς όφελος των - κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά - δήθεν παραπλανηθέντων υπουργών της ΝΔ θρυλούμενη επιχείρηση παρεμπόδισης αποστολής της δικογραφίας για το Βατοπέδι στη Βουλή από τον εν λόγω διορισμένο από την κυβέρνηση της ΝΔ και συντόμως αφυπηρετούντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραβιάζει βαναύσως το Σύνταγμα και τον νόμο για την ποινική ευθύνη υπουργών».
Ο μοναχός Αρσένιος: Στις πολύωρες εξηγήσεις του είχε «δείξει» για την υπόθεση των ανταλλαγών τους πρώην υπουργούς Σ. Τσιτουρίδη και Ε. Μπασιάκο καθώς και τον πρώην υφυπουργό Π. Δούκα.
ΚΕΔ: Υπενθυμίζεται ότι μέλη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου που κατέθεσαν στην έρευνα μίλησαν για «μέρος εγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού», ενώ ταυτόχρονα «όλες οι διαχειριστικές πράξεις είχαν την έγκριση του υπουργού Οικονομικών».
Κ. Σκιαδάς: Ο Κ. Σκιαδάς, γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο 42σέλιδο υπόμνημά του στην κ. Σπυροπούλου, αφού αποποιήθηκε οποιαδήποτε δική του ποινική ευθύνη, ξεκαθάρισε ότι όλες του οι ενέργειες πραγματοποιούνταν κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η δικογραφία για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι... κινητή και πηγαινοέρχεται συνεχώς. Το ιστορικό έχει ως εξής:
Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2008 η υπόθεση ανασύρεται από το αρχείο με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά και η έρευνα ανατίθεται στους εισαγγελείς εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου. Στην εν λόγω παραγγελία του κ. Σανιδά -πριν καν ακόμη ξεκινήσει η έρευνα- γίνεται η γνωστή αναφορά περί «παραπλανηθέντων υπουργών».
Στις 2 Οκτωβρίου 2008 οι εισαγγελείς Ηλ. Κολιούσης και Ελ. Σωτηροπούλου ενημερώνουν τον προϊστάμενό τους κ. Καρούτσο ότι η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή επειδή «σκόνταψαν» σε ευθύνες υφυπουργών.
Στις 13 Οκτωβρίου 2008 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούτσος, τους παρήγγειλε να συνεχίσουν την έρευνα. Επιπροσθέτως όρισε ως συντονίστριά τους και τρίτη εισαγγελέα, την κ. Ευ. Σπυροπούλου.
Στις 14 Οκτωβρίου 2008 οι εισαγγελείς Κολιούσης και Σωτηροπούλου παραιτούνται από την υπόθεση.
Στις 22 Οκτωβρίου 2008 και η τρίτη εισαγγελέας, η κ. Ευσταθία Σπυροπούλου, διατυπώνει εγγράφως την άποψη ότι για την υπόθεση συντρέχει εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οπότε η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στη Βουλή.
Αμέσως μετά η δικογραφία φτάνει στη Βουλή, με τον κ. Σανιδά να «αθωώνει» από πριν όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και υφυπουργούς, διατυπώνοντας την άποψη ότι «δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να πιθανολογεί έστω την ποινική ευθύνη τους».
Τελικώς η Εξεταστική κατέληξε στο ότι δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες, ενώ η πλειοψηφία της ΝΔ προχώρησε ένα βήμα... παρακάτω διατυπώνοντας τη γνώμη ότι δεν προκύπτουν ούτε ποινικές ευθύνες.
Η προκαταρκτική έρευνα συνεχίζεται (για τα μη πολιτικά πρόσωπα) από την κ. Σπυροπούλου, συνεπικουρούμενη στην πορεία από τον κ. Π. Στραγάλη.
Στις 17 Μαρτίου οι Σπυροπούλου και Στραγάλης ολοκλήρωσαν την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, καταλήγοντας και αυτοί στην άποψη ότι συντρέχει για την υπόθεση ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Η αναφορά παλινδρόμησε για 15 ημέρες με πηγαινέλα μεταξύ Καρούτσου και Σανιδά, για να «μπλοκαριστεί» από τον τελευταίο σχετικά με την αποστολή της στη Βουλή.
ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου