9.4.09

«Αν δεν πλήρωνες, δεν έπαιρνες δουλειά»...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δημήτρης Τζάθας Μίνα Μουστάκα
Φ. Μανούσης: Έδινα χρήματα σαν τους νονούς της νύχτας για να μη με πετάνε έξω από τους διαγωνισμούς...
«Ζούγκλα» χαρακτήρισε το τοπίο στις άγονες γραμμές ο γαλάζιος εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, καταθέτοντας χθες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.
Στη διάρκεια της κατάθεσής του, με την οποία άνοιξε η αυλαία των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Μανούσης ακολούθησε την ίδια... ρότα δείχνοντας τον πρώην υπουργό ως ηθικό αυτουργό της κακουργηματικής εκβίασης, με φερόμενο ως φυσικό αυτουργό τον στενό του συνεργάτη Παναγιώτη Ζαχαρίου.
Παράλληλα υποστήριξε ότι...
η μηνυτήρια αναφορά εναντίον του που συνέταξε ο πρώην υπουργός έγινε καθ΄ υπόδειξη του Μαξίμου και συγκεκριμένα του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρη Καρρά.

Η κατάθεση του κ. Φ. Μανούση, πάντως, δεν ολοκληρώθηκε χθες και θα συνεχισθεί σήμερα από τις 11 το πρωί (το απόγευμα θα καταθέσουν ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Ζαχαράκης και η υπάλληλος του εφοπλιστή Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου), ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μετά το τέλος της εξέτασής του φυγαδεύτηκε συνοδευόμενος από τους αστυνομικούς της Βουλής χωρίς να του επιτραπεί να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Χωρίς τον δικηγόρο του
Νωρίτερα, ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε καταγγείλει ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βουλή «ενώ στο Βατοπέδι ο Εφραίμ συνοδευόταν από τους δικηγόρους του» και έκανε λόγο για ψυχολογική πίεση που επιχειρείται να ασκηθεί στον εντολέα του.

Ο πρώην υπουργός Αιγαίου, ωστόσο, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της σύμβασης πώλησης της Ολυμπιακής δήλωσε με νόημα: «Με κυνηγάνε οι άγονες γραμμές. Μου λένε “μη μιλάς γιατί θα πνιγείς”. Αλλά εγώ θα συνεχίσω να μιλάω...».

Κανένα νέο στοιχείο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φ. Μανούσης δεν προσκόμισε μεν κάποιο νέο έγγραφο ή αποδεικτικό στοιχείο για να ενισχύσει τις καταγγελίες του, αλλά επανέλαβε λέξη προς λέξη όσα έχει καταθέσει στον ανακριτή, που είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσει η δικογραφία στο Κοινοβούλιο.

«Η έλευση του κ. Παυλίδη στο υπουργείο Αιγαίου σηματοδότησε κάποιους αυθαίρετους αποκλεισμούς, ενώ παράλληλα κάποιοι άλλοι ευνοούνταν σκανδαλωδώς», είχε πει ο Φ. Μανούσης στον ανακριτή, ενώ και χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιέγραψε με λεπτομέρειες όσα συνέβαιναν στο περιθώριο των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές. «Θα τα εγκαταλείψω»
Οι ίδιες πηγές έλεγαν χθες το βράδυ πως ο γαλάζιος εφοπλιστής ισχυρίστηκε ότι ο πρώην υπουργός Αιγαίου κρατούσε τους φακέλους του διαγωνισμού στην ντουλάπα του γραφείου του, πως αν δεν έδινες χρήματα δεν έπαιρνες δουλειά και πως ο ίδιος πλήρωνε σαν τους νονούς της νύχτας για να μην τον πετάνε έξω από τους διαγωνισμούς. Μάλιστα, κάποια στιγμή έκανε γνωστό ότι έχει καταρρεύσει οικονομικά και πως προτίθεται να εγκαταλείψει την ακτοπλοΐα και να παραχωρήσει τα πλοία του στους εργαζομένους.

Ορισμένα μέλη της Επιτροπής χαρακτήρισαν τις ερωτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. πολύ επιθετικές, ενώ για τον εφοπλιστή είπαν πως κι αυτός ήταν το ίδιο επιθετικός και επέμεινε στις καταγγελίες του.

Όπως εκτιμούν νομικοί, ο κ. Μανούσης ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός στο κομμάτι που αφορούσε τον τρόπο λειτουργίας των άγονων γραμμών, θέλοντας να καταδείξει τον αξιόποινο ρόλο του πρώην υπουργού. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ΣΑΟΣ φέρεται μάλιστα και χθες να επανέλαβε τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που είχε εγγράφως καταθέσει ενώπιον του δικαστικού λειτουργού αναφερόμενος στο πρόσωπο τόσο του κ. Παυλίδη όσο και του κατηγορούμενου συνεργάτη του Π. Ζαχαρίου.

«Όπως οι νονοί»
«Ουσιαστικά, την παρότρυνση του υπουργού να τα βρω με τον Π. Ζαχαρίου και τη μετέπειτα απαίτηση του τελευταίου για καταβολές επιταγών, μετρητών και λοιπών διευκολύνσεων θα μπορούσα να τις παρομοιάσω με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι νονοί», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μανούσης.

Όπως προκύπτει και από την εξέτασή του στον ανακριτή, είχε ισχυριστεί ότι επί των ημερών του κ. Παυλίδη είχε ανατεθεί δρομολόγιο στις άγονες γραμμές σε πλοίο που ανήκε σε υπεράκτια εταιρεία και είχε σημαία Μπαχαμών, παραγκωνίζοντας άλλο ελληνόκτητο πλοίο δικών του συμφερόντων.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: