26.4.09

Διεθνές «καμπανάκι» για τη γρίπη των χοίρων...


Ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας...
Εντείνονται οι φόβοι για την επιδημία της γρίπης των χοίρων, που έχει χτυπήσει τις ΗΠΑ και το Μεξικό, καθώς στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θεωρούν σοβαρή την κατάσταση, προειδοποιώντας για κίνδυνο πανδημίας.
Η επιδημία γρίπης των χοίρων που ενοχοποιείται για δεκάδες θανάτους στο Μεξικό είναι μια «σοβαρή κατάσταση» και «μπορεί εν δυνάμει να εξελιχθεί σε πανδημία» δήλωσε το Σάββατο η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Έχει το δυναμικό να εξελιχθεί σε πανδημία επειδή...
μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων» δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, η οποία μάλιστα τερμάτισε εσπευσμένα την επίσκεψή της στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στις συνομιλίες του ΠΟΥ το Σαββατοκύριακο. Ο ιός, είπε, δεν έχει γίνει καλά κατανοητός και η κατάσταση εξελίσσεται ταχύτατα.

Στο Μεξικό, σχολεία και κρατικά κτίρια σφραγίζονται, οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύονται κοι οι πολίτες κυκλοφορούν προληπτικά με μάσκες στην προσπάθεια περιορισμού του νέου ιού γρόπης που έχει σκοτώσει έως και 68 ανθρώπους από τις αρχές Μαΐου, οι περισσότεροι από 25 έως 45 ετών.

Συνολικά έχουν αναφερθεί σε όλη την χώρα 1.004 ύποπτα κρούσματα του υβριδικού ιού, ο οποίος φέρει γονίδια από ιούς της γρίπης που προσβάλλουν τον άνθρωπο, το χοίρο και τα πτηνά.

Οκτώ κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με το Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση.

Συνέρχεται εκτάκτως ο ΠΟΥ

Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέρχεται εκτάκτως εντός του Σαββατοκύριακου στη Γενεύη. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός έχει προετοιμάσει «έκτακτα μέτρα περιορισμού» της γρίπης εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πάντως, επί του παρόντος τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) αναφέρουν ότι δεν κρίνεται απαραίτητη η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για το Μεξικό ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ιός από 12 από τους Μεξικανούς ασθενείς είναι ο ίδιος γενετικά με το νέο τύπο της γρίπης των χοίρων -H1N1- και εντοπίστηκε σε οκτώ άτομα στην Καλιφόρνια και στο Τέξας που αργότερα ανάρρωσαν.

Στην Καλιφόρνια, ο διευθυντής του Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών Τζι Τσάβες δήλωσε ότι πολύ περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να έλθουν στο φως, καθώς διενεργούνται εξετάσεις σε ασθενείς.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Μεξικανός υπουργός Υγείας μιλώντας από την τηλεόραση κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει μέρη με συνωστισμό και να φοράει μάσκες, ενώ τόνισε ότι καμία εγγύηση δεν υπάρχει πως με το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθηθούν κατά του νέου αυτού στελέχους.

«Αντιλαμβανόμεθα την σοβαρότητα του προβλήματος» επισήμανε από πλευράς του Μεξικανός πρόεδρος, Φελίπε Καλντερόν.

Το ροκ συγκρότημα από την Φινλανδία, The Ramsus, ακύρωσε προγραμματισμένη συναυλία, για προληπτικούς λόγους δύο ποδοσφαιρικές συναντήσεις θα διενεργηθούν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τα καταστήματα με DVD δέχθηκαν επιδρομή από πελάτες που νοίκιασαν ταινίες για να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, στο διεθνές αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο άρχισαν να διενεργούνται εξετάσεις σε επιβάτες που φθάνουν κυρίως από το Μεξικό. Από τις μετρήσεις της θερμοκρασίας που γίνονται μέσω μίας ειδικής συσκευής δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις για μόλυνση των 177 επιβατών και των μελών του πληρώματος που έφθασαν το πρωί του Σαββάτου με πτήση από το Μεξικό.

Στο Χονγκ Κονγκ, επίκεντρο της επιδημίας SARS το 2003 που διήρκεσε έξι μήνες και στοίχισε την ζωή σε 775 ανθρώπους και έφθασε σε κόστος τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, το κρατικό Κέντρο Πρστασίας Υγείας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί από κοντά στις έρευνες που γίνονται στις ΗΠΑ και θα γίνουν αναλύσεις σε δείγματα και στο έδαφός του.

Από την επιδημία του SARS είχαν μολυνθεί περίπου 8.000 άνθρωποι σε 25 χώρες.

Η τελευταία πανδημία γρίπης ήταν το 1968 όταν η «Γρίπη του Χονγκ Κονγκ» έγινε αιτία πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να χάσουν την ζωή τους. Μέχρι στιγμής ο δείκτης θνησιμότητας του νέου στελέχους δεν έχει επιστημονικά διακριβωθεί.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε υπολογίσει το 2008 ότι μία πανδημία γρίπης μπορεί να στοιχίσει περί τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 5% περίπου το παγκόσμιο ΑΕΠ. Είχε, επίσης, εκτιμήσει ότι σε περίπτωση μίας σοβαρής πανδημίας πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.