Όπως πρώτοι σας επισημάναμε από χθες, η ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου πάγου να εμποδίσει την δικογραφία να πάει στη Βουλή, όχι μόνο απαράδεκτη είναι, αλλά και παραβιάζει βάναυσα το Σύνταγμα. Ο εισαγγελέας Σανιδάς θα πρέπει να λογοδοτήσει γι αυτή του την ενέργεια. Ήδη σήμερα έχουν αρχίσει να τον χτυπούν από παντού.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το κεντρικό θέμα της Ελευθεροτυπίας:
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
Δύο εισαγγελείς έκαναν έρευνα, είδαν υπουργούς και πρότειναν Βουλή...
Είχαν προηγηθεί οι εισαγγελείς εφετών, Ηλ. Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου, που τον περασμένο Οκτώβριο ζήτησαν την αμελλητί αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, καθώς η έρευνά τους προσέκρουσε σε ευθύνες πολιτικών προσώπων.Προ ημερών άλλοι δύο...
εισαγγελείς, η Ευσταθία Σπυροπούλου και ο Παντ. Στραγάλης, οι οποίοι ανέλαβαν την έρευνα μετά τις παραιτήσεις των πρώτων που δεν εισακούστηκαν τότε από τον προϊστάμενό τους, Κυρ. Καρούτσο, ζήτησαν ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Να διαβιβαστεί, επιτέλους, στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών -και όχι προς διευκόλυνση του έργου της εξεταστικής επιτροπής, όπως είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο- η ογκώδης δικογραφία, καθώς και από τη δική τους ενδελεχέστατη έρευνα προέκυψαν όχι απλώς ενδείξεις, αλλά και άλλα στοιχεία, ενισχυτικά αυτών που είχαν εντοπίσει οι Κολιούσης - Σωτηροπούλου, τα οποία παραπέμπουν σε -μη παραγεγραμμένες ακόμη- ευθύνες μελών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οσο για τις τυχόν ευθύνες υπουργών ή υφυπουργών επί κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, αυτές έχουν ήδη υποπέσει σε παραγραφή.
Για κακουργήματα
Στην πεντασέλιδη αναφορά τους οι εισαγγελείς καταγράφουν ένα προς ένα τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις διάπραξης, όπως είναι η απιστία, η απάτη, η ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Για τα αδικήματα εξετάστηκαν κατά περίσταση ως ύποπτοι συνολικά 63 άτομα, τα μη πολιτικά πρόσωπα δηλαδή, και σύμφωνα με πληροφορίες, τα 31 από αυτά θα καταστούν κατηγορούμενοι, καθώς για τους υπόλοιπους δεν είναι επαρκείς οι ενδείξεις και αναμένεται να απαλλαγούν με εισαγγελική διάταξη.
Υπενθυμίζεται ότι στον μακρύ κατάλογο των υπόπτων συμπεριλαμβάνονται στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι Εφραίμ και Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, στελέχη του σώματος των ορκωτών εκτιμητών, δικηγόροι, τοπογράφοι κ.ά.
Εξεταζόμενοι οι περισσότεροι από τους υπόπτους και δη σε καίριες θέσεις, όπως οι υπεύθυνοι της ΚΕΔ (Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου), που διεκπεραίωσαν τις ανταλλαγές της λίμνης Βιστονίδας με άλλα οικόπεδα-φιλέτα του Δημοσίου, μίλησαν για ανταλλαγές που αποτελούσαν μέρος «εγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού» και για «διαχειριστικές πράξεις που είχαν την έγκριση του υπουργού Οικονομικών», ενώ αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα ονόματα υπουργών και υφυπουργών. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τα υπομνήματα του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔ, στο οποίο ανεφέρεται επί λέξει: «Η ευθύνη της ΚΕΔ είναι ευθύνη εκτέλεσης των υπουργικών αποφάσεων και σε καμία περίπτωση λήψης της ουσιαστικής απόφασης για το περιεχόμενό τους. Η ΚΕΔ δεν απέστη ούτε κατά κεραία από τις εντολές και την πολιτική».
Μονόδρομος
Και το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει, με δεδομένο ότι το σχετικό εισαγγελικό έγγραφο βρισκόταν στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας εδώ και πολλές ημέρες, είναι τι περίμενε ο κ. Καρούτσος για να πράξει τα δέοντα;
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, ο Κυρ. Καρούτσος μελετούσε τα στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου να αποφανθεί αν συμφωνεί ή όχι με την εκτίμηση των δύο εισαγγελέων. Οι ίδιες πηγές όμως έλεγαν ότι αυτή τη φορά η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή είναι μονόδρομος, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο η ένσταση Καρούτσου (σ.σ.: η διατυπωμένη εγγράφως, τουλάχιστον) αφορούσε προανακριτικές πράξεις που δεν είχαν προλάβει να κάνουν οι εισαγγελείς και τις οποίες θεωρούσε σημαντικές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Τώρα η υπόθεση έχει ερευνηθεί πλήρως από τους εισαγγελείς Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντ. Στραγάλη κι όπως τόνιζαν στην «Ε» έγκριτοι νομικοί αλλά και δικαστικοί κύκλοι, «δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη μη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή». Οπως άλλωστε επισήμαιναν οι ίδιοι κύκλοι, ούτε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, μέσω του οποίου ζητήθηκε τελικά από τον κ. Καρούτσο να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, έχει το δικαίωμα να «μπλοκάρει» τις εξελίξεις ανεξάρτητα από τη δημόσια εκπεφρασμένη κρίση του, πριν καν η υπόθεση διερευνηθεί, περί «παραπλανηθέντων υπουργών».
«Η κρίση είναι των εισαγγελέων που διενήργησαν την έρευνα και συμφωνούν απόλυτα στα συμπεράσματά τους και ο ρόλος Σανιδά είναι απλώς διεκπεραιωτικός. Εδώ δεν πρόκειται για άρση βουλευτικής ασυλίας, ώστε η σχετική αίτηση να υπόκειται σε έλεγχο», είναι η κατηγορηματική θέση των ίδιων πηγών.
Ο Μαντζουράνης
Η είδηση όμως ότι αργά χθες το απόγευμα ο κ. Σανιδάς επέστρεψε στον κ. Καρούτσο τη δικογραφία με την εντολή να προχωρήσει στην άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος των μη πολιτικών προσώπων (βλέπε και διπλανές στήλες), προκάλεσε την άμεση αντίδραση του γνωστού δικηγόρου, Γ. Μαντζουράνη, συνηγόρου υπεράσπισης εμπλεκομένων στην υπόθεση, ο οποίος δήλωσε στην «Ε»:
«Η προς όφελος των -κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά- δήθεν παραπλανηθέντων υπουργών της Νέας Δημοκρατίας επιχείρηση παρεμπόδισης της αποστολής της δικογραφίας για το Βατοπέδι στη Βουλή και μάλιστα από τον διορισμένο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και συντόμως αφυπηρετούντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παραβιάζει βαναύσως το Σύνταγμα και τον νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών και οφείλει να ξεσηκώσει τη θυελλώδη αντίδραση του νομικού και πολιτικού κόσμου της χώρας».
Υπενθυμίζεται ότι στις καταθέσεις-καταπέλτη για τις υπουργικές ευθύνες περιλαμβάνεται και αυτή της Σταματίνας Μαντέλη, τότε προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Γεωργίας, συνήγορος της οποίας είναι ο κ. Μαντζουράνης.
Λέει ενδεικτικά σε σημείο του γραπτού υπομνήματός της η κ. Μαντέλη: «Εφάρμοσα ρητές προφορικές εντολές της ηγεσίας του υπουργείου... από το 2003 είχα εγγράφως εκφράσει τις θέσεις της διεύθυνσής μου περί ανυπαρξίας οποιουδήποτε δικαιώματος νομής και κατοχής της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών».*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου