Νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Αρ. Παυλίδη που «στριμώχνουν» ακόμη περισσότερο τη ΝΔ εν όψει της μυστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα για την παραπομπή του ή όχι, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στο... παρά πέντε της κατάθεσης σήμερα των πορισμάτων της Προανακριτικής Επιτροπής στον πρόεδρο της Βουλής.
Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που κλήθηκαν χθες να καταθέσουν χρησιμοποίησαν απίθανους ισχυρισμούς, όπως ο αδελφός τού πρώην υπουργού, Αναστάσιος, προκειμένου να δικαιολογήσει τα «μαύρα» δανεικά που έδωσε δύο φορές σε επιχειρηματίες, 110 εκατ. δρχ. το 2000 στον Κλ. Ρούτση, ο οποίος τα...
χρησιμοποίησε αρχικά για «αναψυχή και σκάφη» αλλά και 680 εκατ. δρχ. το 1992, στον πατέρα του Κ. Χρυσοχοϊδη, τα οποία ο γιος θυμήθηκε να επιστρέψει 17 χρόνια μετά, κατά το ήμισυ (1 εκατ. ευρώ).
Ο δε Κλ. Ρούτσης όταν αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα στον Αν. Παυλίδη (συνολικά 320.000 ευρώ), εμφανίζεται να έχει συμπτώματα... αμνησίας μπροστά στο γκισέ της τράπεζας, ξεχνώντας τον ΑΦΜ 16 συνολικά φορές (!), όσες και οι καταθέσεις που έκανε σε μικροποσά από το 2002 ως το 2008.
Η Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτηρίζει «ύποπτη» την τροφοδοσία του λογαριασμού του Αν. Παυλίδη από τον επιχειρηματία Κλ. Ρούτση, που διαχειριζόταν κατ ουσίαν ο ίδιος ο πρώην υπουργός ως πληρεξούσιος του αδελφού του -όπως αποκαλύφθηκε χθες- και από τον οποίο ως γνωστό έγινε η ανάληψη των 210.000 ευρώ από τον στενό του συνεργάτη και μετέπειτα γγ του υπουργείου Αιγαίου Α. Βαρδουλάκη για την αγορά του διαμερίσματος από την κόρη του, Αγγελική Παυλίδη.
Η νέα αυτή εξέλιξη, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι ο λογαριασμός του αδελφού του που διατηρεί στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή λειτουργούσε ως «κρυφός» λογαριασμός του πρώην υπουργού.
Στη συμπληρωματική του κατάθεση ο Αν. Παυλίδης έδωσε νέα διάσταση στην υπόθεση, καθώς όταν ρωτήθηκε ποιος έκανε τις αναλήψεις των μικροποσών από τον λογαριασμό του, την περίοδο δηλαδή που γίνονταν οι επισκευές στο διαμέρισμα, απάντησε ότι έχει πληρεξούσιο τον αδελφό του.
Ερωτηματικά
Αρχικά, υποστήριξε πως ήταν γενικό πληρεξούσιο για όλες τις τράπεζες, στη συνέχεια όμως έσπευσε να... διορθώσει λέγοντας πως ήταν ειδικό πληρεξούσιο από το 1985 μόνο για την Εθνική Τράπεζα της Βουλής. Πάντως, ένα βασικό ερώτημα που γεννάται είναι αν οι 80.000 ευρώ που ισχυρίζεται ότι έδωσε ο πρώην υπουργός ως γονική δωρεά στην κόρη του για την επισκευή του διαμερίσματος, προέρχονται από τον λογαριασμό του αδελφού του.
Επιπλέον, όπως έλεγαν μέλη της επιτροπής, προκαλεί απορία το γεγονός ότι αν και ο ίδιος ο Αρ. Παυλίδης ήταν πληρεξούσιος του λογαριασμού, ορίστηκε ο Α. Βαρδουλάκης ως επίσης πληρεξούσιος για να πραγματοποιήσει την ανάληψη των 210.000 για την αγορά του διαμερίσματος της κόρης του πρώην υπουργού.
Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως οι Αν. Παυλίδης και Κλ. Ρούτσης είναι εκτεθειμένοι ως προς την προέλευση των χρημάτων που υπάρχουν στον λογαριασμό του αδελφού του πρώην υπουργού.
Στηρίζουν, μάλιστα, την εκτίμηση αυτή στη διαπίστωση ενός εκ των εμπειρογνωμόνων της ΤτΕ που κατέθεσε χθες στην Προανακριτική Επιτροπή, ο οποίος όταν του ζητήθηκε να χαρακτηρίσει την πρακτική να τροφοδοτεί ο Κλ. Ρούτσης με σπαστά μικροποσά τον λογαριασμό του Αν. Παυλίδη, απάντησε: «Αυτή η τυπολογία χαρακτηρίζει ύποπτες τις πράξεις αυτές». Στην τραπεζική γλώσσα η τακτική αυτή ονομάζεται smurfing και, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιείται για να καλύψει ο καταθέτης την ύπαρξη «μαύρου» χρήματος.
Η διαδικασία αυτή έγινε συνολικά 16 φορές (!) από τον Κλ. Ρούτση, ο οποίος κατέθεσε χθες στην Προανακριτική Επιτροπή ότι ο Αν. Παυλίδης του είχε δώσει 110 εκατ. δρχ. σε διάστημα 15 μηνών από το 2000 ως το 2001 για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στο Γαλαξίδι, που δεν έγινε ποτέ. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωναν πως είναι ιδιαίτερα ύποπτο το γεγονός ότι έγινε μία τέτοια συναλλαγή -που παραπέμπει σε πρακτικές «μαύρου» χρήματος- χωρίς να υπάρχουν μελέτες και σχέδια, χωρίς να έχει συσταθεί εταιρεία, παρά μόνο ένα ιδιωτικό συμφωνητικό.
Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του κ. Ρούτση ότι δεν επέστρεψε αμέσως τα χρήματα και τα χρησιμοποίησε όπως είπε για αναψυχή, λέγοντας «μπορεί να πήρα ένα σκάφος. Νιώθω ότι καταχράστηκα τη φιλία του. Με αισθανόταν σαν να είμαι τράπεζα».
Πάντως δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει -σύμφωνα με τους βουλευτές- γιατί χρειάστηκε αυτό το ποσό, το οποίο δεν εμφάνισε σε κανένα λογαριασμό, από τη στιγμή που εκείνη τη χρονιά δήλωσε ατομικό εισόδημα 200 εκατ. δρχ.
Ο ίδιος, πάντως, άρχισε να επιστρέφει τα χρήματα αυτά στον Αν. Παυλίδη από το 2002 ως το 2008, σπάζοντάς τα σε μικροποσά της τάξεως των 7 και 8 χιλιάδων ευρώ ή 10 και 5 χιλιάδων ευρώ. Οταν, δε, ρωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό, επικαλέστηκε την ασθενή του μνήμη, λέγοντας ότι στις συναλλαγές που πραγματοποιούσε δεν θυμόταν τον ΑΦΜ του, ο οποίος απαιτείται για καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ.
«Και καλά την πρώτη φορά δεν τον θυμόταν, τις επόμενες φορές;», ήταν το εύλογο ερώτημα που διατύπωσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι καταθέσεις κατά δήλωση δική του γίνονταν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας (Ιπποκράτους και Σόλωνος), ωστόσο το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι κατέθετε μικροποσά στον ίδιο λογαριασμό σε άλλα υποκαταστήματα.
Χαρακτήρα... μελό είχε η κατάθεση του Αν. Παυλίδη, ο οποίος όταν κλήθηκε να εξηγήσει γιατί ενίσχυε με χρηματικές δωρεές την ανιψιά του, ανέφερε «αυτή η ανιψιά μου είναι κόρη του υπουργού από τον πρώτο γάμο του, κι εγώ τη βοηθώ!».
Σχετικά με την ύπαρξη ποσού 1 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της Alpha Bank στο οποίο εμφανίζεται ως καταθέτης ο Κ. Χρυσοχοϊδης, μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο Αν. Παυλίδης κατέθεσε πως το 1992 είχε δώσει στον πατέρα του συγκεκριμένου οικονομικού παράγοντα ποσό 680 εκατ. δρχ. για να πραγματοποιήσουν μια δουλειά (εμπορία πετρελαιοειδών), που επίσης δεν έγινε ποτέ. Μετά τον θάνατο του πατέρα, ήρθε σε συμβιβασμό με τον γιο, ο οποίος του επέστρεψε τμηματικά από το 2006 ως το 2009 τα μισά, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ.
Η ΝΔ αρνήθηκε να κληθεί να καταθέσει ο Κ. Χρυσοχοϊδης, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για εκφυλισμό της διαδικασίας με την κατάθεση τρίτων προσώπων που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση της καταγγελίας του Φ. Μανούση για εκβίαση από τον συνεργάτη του πρώην υπουργού, Π. Ζαχαρίου.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου