17.4.09

«Ανάσα» για δανειολήπτες ...

«Φρένο» στους καταχρηστικούς Γενικούς Ορους Συναλλαγών (ΓΟΣ) των τραπεζών που οδηγούν σε υπέρμετρες χρεώσεις και αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις των καταναλωτών στα στεγαστικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή του έκρινε ότι πρέπει να απορριφθούν οι προσφυγές 15 τραπεζών, που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία υποχρεώθηκαν τον Ιούλιο του 2008 να εκτελέσουν όλες τις δικαστικές αποφάσεις που...
δικαίωναν δανειολήπτες και να διαγράψουν από τις συμβάσεις δανείων και πιστωτικών καρτών εκείνους τους ΓΟΣ που κρίθηκαν από τα δικαστήρια καταχρηστικοί.

Οι τράπεζες αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις και η διαγραφή των ΓΟΣ μέσω υπουργικής απόφασης αποτελεί παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια.

Και τούτο διότι - κατά τις τράπεζες - με τον τρόπο αυτό περιορίζεται υπέρμετρα η συμβατική τους ελευθερία, ενώ περιορίζεται ανεπίτρεπτα και η οικονομική τους ελευθερία, που κατοχυρώνεται στα άρθρα 5 και 126 του Συντάγματος.

Το σκεπτικό
Ομως η Ολομέλεια ΣτΕ -σύμφωνα με πληροφορίες- απέκρουσε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, κρίνοντας ότι ο νόμος 2251/94 για την προστασία των καταναλωτών είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, καθώς και ότι η πολιτεία μπορεί να παρεμβαίνει για να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών (τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών κ.λπ.) στο δεδικασμένο που απορρέει οπό αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ύστερα από αγωγές που κέρδισαν δανειολήπτες ή ενώσεις καταναλωτών.

Η παρέμβαση αυτή είναι συνταγματική και δικαιολογείται από λόγους ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι «περιορίζεται η ιδιωτική τους αυτονομία, χωρίς να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος», καθώς και ότι έτσι «επηρεάζεται η οικονομική ανάπτυξη ενός σημαντικού για την οικονομία της χώρας κλάδου, η στήριξη του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα στη σύγχρονη οικονομική συγκυρία»...

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Τέλος στα «έξοδα» φακέλου και προέγκρισης

Μόλις δημοσιευθεί επίσημα η απόφαση του ΣτΕ, σε 1-2 μήνες, θα πρέπει να διαγραφούν από τα στεγαστικά δάνεια οι ΓΟΣ, που με αφορμή συλλογικές αγωγές της ΕΚΠΟΙΖΩ κρίθηκαν καταχρηστικοί, γιατί με εντελώς αόριστο τρόπο και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τους καταναλωτές, προέβλεπαν διάφορα έξοδα «χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου», «εξέτασης αιτήματος δανείου», που κλιμακώνονταν ανάλογα με το ποσό του δανείου.

Παρελθόν πρέπει να αποτελέσουν και οι ΓΟΣ που επέβαλαν την πληρωμή ποσών για προμήθειες, «έξοδα φακέλου», ενώ πρέπει να διαγραφεί και ο ΓΟΣ που έγινε το δικαίωμα στις τράπεζες να καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις, μόλις ο καταναλωτής καθυστερούσε την πληρωμή οποιασδήποτε δόσης (ή των τόκων, εξόδων), αλλά και να πάρουν πίσω το ανεξόφλητο ποσό του δανείου μαζί με τόκους υπερημερίας...

Ακόμα πρέπει να φύγουν από τις δανειακές συμβάσεις οι ΓΟΣ που επέτρεπαν στις τράπεζες:

1) Ενώ έχουν εγγράψει προσημείωση υποθήκης στο ακίνητο με εγγυητή τρίτο πρόσωπο, να βάζουν ως πρόσθετη ασφάλεια την εκχώρηση στα πιστωτικά ιδρύματα των ενοικίων σε ακίνητο εκμισθωμένο από τον δανειολήπτη.

2) Να υπολογίζουν τους τόκους με βάση 365 ημέρες αντί των 360 του ημερολογιακού έτους, έχοντας έτσι αθροιστικά τεράστια οικονομικά οφέλη απέναντι σε όλους στους δανειολήπτες.

3) Να εισπράττουν στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο αποζημίωση («penalty») σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης ίσης με το 2,5% του πρόωρα καταβαλλόμενου κεφαλαίου.

4) Να υποχρεώνουν τον εγγυητή του δανείου να παραιτείται από όλα ευεργετήματα που του αναγνωρίζει ο Αστικός Κώδικας.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Καταχρηστικοί κρίθηκαν πέντε όροι

Στον χώρο των πιστωτικών καρτών πρέπει να διαγραφούν οι ΓΟΣ που έδιναν στις τράπεζες το δικαίωμα:

1) Να εισπράττουν προμήθεια όταν ο καταναλωτής έκανε ανάληψη μετρητών με την κάρτα.

2) Να χρεώνουν τους καταναλωτές με ποσά προμήθειας ή εξόδων ακόμα και για τη βεβαίωση οφειλών που του χορηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

3) Να αναπροσαρμόζουν την ετήσια συνδρομή της πιστωτικής κάρτας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτή.

4) Να υποχρεώνουν τους καταναλωτές να αποδέχονται όλες τις συναλλαγές που αναφέρει ο μηνιαίος λογαριασμός εάν δεν αμφισβητήσουν μέσα σε σύντομες προθεσμίες και με βάσιμες αντιρρήσεις κάποια αγορά.

5) Να καταγγέλλουν χωρίς προειδοποίηση ή αιτιολογία τη σύμβαση της πιστωτικής κάρτας ή να τροποποιούν μονομερώς τους όρους χρήσης της.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Διαγραφή των «εξόδων κίνησης»

Στον τομέα των καταθέσεων σε τραπεζικό λογαριασμό πρέπει να διαγραφεί κάθε ΓΟΣ που επιτρέπει να χρεώνεται με «έξοδα κίνησης» όποιος καταθετικός λογαριασμός δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό που καθορίζουν κάθε φορά τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οσοι καταναλωτές έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον τέτοιων ΓΟΣ είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν τις σχετικές δίκες και θα μπορέσουν να εισπράξουν με τους νόμιμους τόκους όσα ποσά κατέβαλαν αχρεωστήτως και παράνομα.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: