8.4.09

Δηλητήρια...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙο χειρότερος φόβος των πολυεθνικών; Ούτε οι κυβερνήσεις ούτε τα κοινοβούλια ούτε οι ελεγκτικές αρχές. Είναι οι ακτιβιστές. Αν μια εταιρεία γίνει στόχος τους, δύσκολα ξεμπλέκει. Ιδίως για θέματα που έχουν να κάνουν με μόλυνση του περιβάλλοντος και παίρνουν δημοσιότητα.
Η ΙΣΤΟΡΙΑτης Έριν Μπρόκοβιτς είναι γνωστή. Ήταν μια χωρισμένη μητέρα στη βιοπάλη της καθημερινής δικηγορίας κάπου στην Καλιφόρνια. Ώσπου ευαισθητοποιήθηκε για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Χίνκλεϊ από...

τις τοπικές βιομηχανίες. Η καμπάνια της Μπρόκοβιτς έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς.

Η ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑαπέχει δεκαπέντε ώρες πτήσης και πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από τον Ασωπό. Ωστόσο, το εξασθενές χρώμιο είναι εδώ. Και οι στατιστικές αρχίζουν να μαυρίζουν. Όσο ανεβαίνει το ποσοστό χρωμίου στο ποτάμι τόσο φαίνεται πως αυξάνονται και οι θάνατοι από καρκίνο στις τοπικές κοινωνίες.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗέφερε την ξανθιά Καλιφορνέζα στη γειτονιά μας. Φυσικά, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική υπάρχει μια διαφορά. Στη χώρα μας δεν είναι ακόμη τόσο συνηθισμένες οι λεγόμενες αγωγές «κλας άξιον». Είναι η περίπτωση που οι αγωγές μιας ολόκληρης κατηγορίας εναγόντων συνεκδικάζονται διότι έχουν κοινό αντικείμενο και μετατρέπονται σε μια υπόθεση με τεράστιο ενδιαφέρον και μεγάλο οικονομικό διακύβευμα. Μια τέτοια δίκη «ρήμαξε» την αμερικανική καπνοβιομηχανία πριν από μερικά χρόνια. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ο Ασωπός αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Φωνάζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ενώ η κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επικαλείται τα πρόστιμα που έχει επιβάλει ώς τώρα. Δυσκολεύεται όμως να απαντήσει πειστικά σε μια ερώτηση που επιβάλλει η κοινή λογική: έχει βελτιωθεί ή έχει χειροτερεύσει τα τελευταία πέντε χρόνια η κατάσταση στον Ασωπό; Μειώνεται η μόλυνση; Ή μήπως επεκτείνεται; Αν συμβαίνει το δεύτερο και η γη δηλητηριάζεται, τότε έχουμε κυβερνητικές προφάσεις εν αμαρτίαις.

ΣΤΑ ΜΕΣΑτης άλλης εβδομάδας, η Μπρόκοβιτς πάει σε συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου. Για άλλη μια φορά, επί διακυβερνήσεως Καραμανλή, η Ελλάδα εξασφαλίζει διεθνή δημοσιότητα για θέματα περιβάλλοντος- όχι όμως για λόγο, ο οποίος να μας τιμά.
Στήλη ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: