14.4.09

Μέτσοβο...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Ο ΑΝΤΩΝΗΣΣαμαράς δεν είναι το είδος υπουργού Πολιτισμού που επικαλείται διά πάσαν νόσον και περίσταση έναν στίχο κάποιου ποιητή. Όταν κάνει λογοτεχνικές αναφορέςσυνήθως σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις- είναι στην Πηνελόπη Δέλτα για τους προφανείς οικογενειακούς λόγους. Ωστόσο, είναι το περίφημο «επέστρεφε και παίρνε με αγαπημένη αίσθησις» του Καβάφη που αποδίδει την εσωκομματική επικαιρότητα της Ν.Δ. του Σαββατοκύριακου.
Η «ΑΙΣΘΗΣΙΣ»έρχεται από την Πρώτη Σερρών. Η εκδρομή εκεί...
του Σαμαρά αποτελεί την ανεπίσημη πρεμιέρα της επιστροφής του στην πολιτική σκηνή. Ήταν ένα είδος επανόδου στην ιστορική αφετηρία του Καραμανλισμού και μαζί το ξεκίνημα μιας νέας προσωπικής πορείας. Προς τα πού; Δεν χρειάζονται ανόητες ερωτήσεις! Για τον Αντώνη ο φυσικός προορισμός ήταν πάντα η ηγεσία. Άλλωστε, ποτέ κανείς πολιτικός δεν έμαθε από τα λάθη του κι ο Σαμαράς δεν αποτελεί εξαίρεση.

ΥΠΗΡΧΕ, ΦΥΣΙΚΑ,και μία «αίσθησις» ρετρό στις Σέρρες. Η υπερ-δεκαετής απουσία του Σαμαρά από το πολιτικό προσκήνιο μας έκανε να τον ξεσυνηθίσουμε ως παίκτη της τρέχουσας επικαιρότητας. Ακόμη κι ο ίδιος δεν έχει εντελώς ζεσταθεί. Κι έχει λίγο αλλάξει. Με τα γυαλιά, τη φράντζα και την αιωνίως νεανική φυσιογνωμία θυμίζει λίγο έναν πενηντάρη Χάρι Πότερ.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ,οι μάγοι, ασχέτως ταλέντου, μπορεί να είναι ζημιάρηδες κι ο Αντώνης δεν αποτέλεσε ούτε σε αυτό εξαίρεση. Εξ ου και, για σιγουριά, βάζει μπροστά τον Καραμανλή, στον οποίο εδήλωσε απόλυτη στήριξη ενώπιον του επιδοκιμαστικού βλέμματος του θείου Αχιλλέα.

Αυτή είναι η στρατηγική προς το παρόν. Ο Σαμαράς τοποθετείται ως αυτός που θα κρατήσει σε συμπαγή κατάσταση τον σκληρό πυρήνα της Ν.Δ. στο μέλλον. Πότε; Μα μετά τη μεγάλη ήττα που έρχεται και την αποχώρηση Κώστα που επέρχεται. Σε τέτοιες συνθήκες, ο πρώτος κίνδυνος για μια παράταξη είναι να χάσει τη συνοχή της. ΕΝΤΑΞΕΙ. ΜΟΝΟπου για τους έχοντες πολιτική παιδεία όλα αυτά δεν παραπέμπουν στην Πρώτη. Παραπέμπουν στο Μέτσοβο. Ο υπαινιγμός είναι ότι στον Σαμαρά αναλογεί ο ρόλος ενός νέου Αβέρωφ. Τον άλλο ρόλο της πολιτικής αυτής διανομής αναλαμβάνει κατ΄ έθιμον το Μητσοτακαίικο. Μένει να δούμε αν η ιστορία επαναλαμβάνεται.
{ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ} ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: