7.4.09

Πώς κατέρρευσε ο σκληρός εφοπλιστής...


Από την εποχή που ο καπετάν Μάκης ο φωνακλάς με το χοντρό πούρο στο στόμα άνοιγε δρόμο με τα σκαριά του στο Αιγαίο για να περάσει ο λαοπρόβλητος πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Ανδρέας Παπανδρέου (στην προεκλογική περιοδεία του στα νησιά της άγονης γραμμής) μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Ο Γεράσιμος Αγούδημος ακόμα και τώρα, που τα χρόνια πέρασαν και ο ίδιος δεν είναι το παλικαράκι του παλιού καιρού, ακόμα και αυτές τις στιγμές που για τους ανταγωνιστές του θεωρείται τελειωμένος αλλά για ...
τους φίλους του απλά «στριμωγμένος», δεν ξεχνά να μνημονεύει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί τον «μεγάλο ηγέτη», με τον οποίο διατηρούσε πάντα προσωπική επαφή. «Θα ήθελα να συστήσω στους ανταγωνιστές μου να περνάνε κάθε βράδυ από το Α' Νεκροταφείο και να ανάβουν κανένα κεράκι στον αείμνηστο Ανδρέα, αυτόν που βοήθησε πολλούς να γίνουν κάποιοι». Ετσι ήταν πάντα ο Μάκης ο Αγούδημος. Γλαφυρός και αθυρόστομος στις δημόσιες εμφανίσεις του, καλαμπουρτζής και «έξω καρδιά» στους κολλητούς του.

Υπάρχει όμως και το πορτρέτο που του φιλοτεχνούν παράγοντες των συνδικάτων που δουλεύουν στο λιμάνι: κακοπληρωτής και σκληρός εργοδότης, όπως κατ' επανάληψη τον έχουν κατηγορήσει εργαζόμενοι που ισχυρίστηκαν ότι δεν τους πλήρωνε καλά και κυρίως στην ώρα τους. Οπως και να 'χει, η τεκμαιρόμενη από τα ιατρικά δεδομένα απόπειρα αυτοχειρίας του τρελο-Κεφαλλονίτη, που δεν δίστασε να τα βάλει και με το Θεό τον ίδιο για να πετύχει το μεγάλο κόλπο με την επικράτησή του την τελευταία εικοσαετία στις άγονες γραμμές, δημιουργεί κλυδωνισμούς στις ισορροπίες της παραγωγικής τάξης του Πειραιά. Πλοκάμια που είχαν σταματήσει να αιωρούνται επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, εννέα χρόνια μετά το σάλτο μορτάλε του ισχυρού αφεντι [Στη μονάδα αυξημένης φροντίδας της κλινικής ''Mediterraneo'' στη Γλυφάδα νοσηλεύεται από την Κυριακή το απόγευμα ο Γεράσιμος Αγούδημος.] ικού της Μinoan Flying Dolphins Παντελή Σφηνιά από τον ένατο όροφο των γραφείων του, αρχίζουν πάλι να ξετυλίγονται επικίνδυνα. Η θεωρούμενη ως απόπειρα αυτοκτονίας του Αγούδημου με χάπια είναι άλλος ένας μεγάλος μπελάς. Την ώρα, μάλιστα, που έχει δηλώσει δημόσια ότι το υπουργείο τού χρωστάει 9.000.000 ευρώ από τις επιχορηγήσεις και τον έφερε στην καταστροφή, το αδιέξοδο και την κατρακύλα. Και την ώρα που οκτακόσιοι εργαζόμενοι του καπετάν Μάκη ζητούν δεδουλευμένα και φλερτάρουν με το ταμείο ανεργίας σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές αγορές τινάζονται στον αέρα μέσα σε μια βραδιά.


Ζωή σαν παραμύθι

Ο Αγούδημος ανέκαθεν ήταν αυτό που λέμε «σκληρό καρύδι». Γι' αυτό προβληματίζει η στάση του να «φαρμακωθεί» ακόμα και στα δύσκολα. Οι ψιθυρολογίες πάνε κι έρχονται από χθες. Κάποιες μπορεί να έχουν βάση. Κάποιες άλλες μπορεί να προέρχονται απ' αυτούς που δεν τον συμπάθησαν ποτέ. Στη μονάδα αυξημένης φροντίδας όπου νοσηλεύεται από την Κυριακή το απόγευμα, η ζωή περνάει στον ύπνο του σαν φιλμ παλιού κινηματογράφου. Από την εφηβεία της Κεφαλλονιάς θυμάται ακόμα ότι έφυγε σαν ναυτόπαις πριν από περίπου πενήντα χρόνια. Στα 24 του έγινε πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και από τα χέρια του (όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν) έχουν περάσει πάνω από 270 πλοία. Είχε μέχρι πρόσφατα δύο ιδιόκτητα κτίρια στον Πειραιά και γύρω στους χίλιους ναυτικούς που δουλεύουν -«για πόσο ακόμα;» λένε όσοι τον αντιπαλεύουν- για τον καπετάνιο. Τους ναυτικούς του (έλεγε πριν από κάτι χρόνια ο ίδιος) τους ήξερε όλους και τους αποκαλούσε με τα μικρά τους ονόματα. H πετυχημένη και κερδοφόρα πορεία στη θάλασσα («που της ήπιε ακόμα και το αλάτι», λένε όσοι επιμένουν ότι ο καπετάν Μάκης ήξερε να βγάζει από τη μύγα ξίγκι και να βάζει το καθαρό κέρδος όλο στη δική του τσέπη) άρχισε ουσιαστικά το 1982, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αφού τα μέχρι τότε επιχειρηματικά του ανοίγματα στη θάλασσα περιορίζονταν σε μικρά φορτηγά πλοία. Με το νόμο 1262/1982 παίρνει επιδοτήσεις που του παρέχει αφειδώς ο καλός του φίλος, όπως έχει πει στο παρελθόν, τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Κατσιφάρας, με τον οποίο συνδέεται με μακρόχρονη στενή φιλική σχέση. Το 1.600.000.000 του επιτρέπει να αγοράσει δύο πλοία: το «Μιλένα» και το «Νταλιάνα», που τα θυμούνται αρκετοί από εμάς που καραβοτσακιστήκαμε στο Αιγαίο με τις απανωτές βλάβες τα καλοκαίρια.

Στη συνέχεια ο Αγούδημος, φορώντας πάντα ναυτικό καπέλο και μασώντας το χαρακτηριστικό πούρο, αγοράζει κι άλλα καράβια της ακτοπλοΐας και αρχίζει να γίνεται βασιλιάς των άγονων γραμμών, που αποδεικνύονται αρκετά γόνιμες και προσοδοφόρες. Το 1988 ιδρύεται η G.A. Ferries και προστίθενται στο στόλο τα πλοία «Δημητρούλα», «Μαρίνα», «Ροδάνθη», «Ρομίλντα» - μερικά δηλαδή από τα πιο υπέργηρα σκαριά της ελληνικής ναυτιλίας (ακόμα και από το 1969), που πολλές φορές έμειναν στο Αιγαίο από μηχανικά προβλήματα, δημιουργώντας σάλο καταγγελιών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το πιο νέο καράβι του είναι το «Jet Ferry» (1995). Παροιμιώδεις είναι οι κάθοδοί του στον Πειραιά την ώρα που οι λιμενικοί έβαζαν τον κόσμο στα καράβια του. Ο Μάκης του λιμανιού, όπως τον αποκαλούν, δεν ήθελε τα πλοία τα δικά του να πηγαίνουν άδεια στον προορισμό τους. Πολλοί λιμενικοί, όμως, τον είχαν κατηγορήσει ότι αντί για άδεια πήγαιναν υπεράριθμα, λόγω της επιμονής του εφοπλιστή να φορτώνει ο ίδιος τον κόσμο στα πλοία με φωνές και υποδείξεις, σφυρίζοντας και καπνίζοντας το πούρο του. «Κουμάντο στα πλοία μου κάνω εγώ και κανένας από τους άσπρους» είχαν ακούσει τον Αγούδημο να ωρύεται στις προβλήτες του λιμανιού, εδικά στα φόρτε τω [Ο Αγούδημος τα είχε βάλει και με τον τότε πανίσχυρο Παντελή Σφηνιά (φωτ.).] ν διακοπών.


Το σάλτο του Σφηνιά και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις

Οι πιο ιστορικές κόντρες με αντιπάλους του έχουν εκτυλιχθεί στην τηλεόραση. Η πρώτη είχε ανάψει με τον τότε πρόεδρο των Ελλήνων ακτοπλόων Περικλή Παναγόπουλο. Μετά τα είχε βάλει με τον τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Σουμάκη, ενώ είχε επιτεθεί στον συντοπίτη του Μάκη Στρίντζη κατηγορώντας τον για το μονοπώλιο της γραμμής στα Επτάνησα.

Το 1999 ο τότε πανίσχυρος Παντελής Σφηνιάς δίνει συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» επεξηγώντας τη μελλοντική πολιτική της εταιρείας του. Ο Αγούδημος βγαίνει στα μέσα και καταγγέλλει τον Σφηνιά ότι χτίζει τον πύργο της Βαβυλωνίας και τον κατηγορεί ότι είναι ένας τύπος που φτιάχνει εταιρείες με χαρτάκια, παρ’ όλο που στα χαρτάκια αυτά κάθε φορά δίνει διαφορετικές τιμές. Οταν εκείνη τη φοβερή μέρα της 29ης Νοεμβρίου του 2000 ο Σφηνιάς τσακίζεται από τον ένατο όροφο της Ακτής Μιαούλη, ο Αγούδημος βγαίνει στα μέσα και κατηγορεί εκείνους που κρύβονται πίσω από την αυτοκτονία Σφηνιά. Από τις τότε δυσμενείς κρίσεις του δεν ξεφεύγει ούτε ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής.

Στο λάιφ στάιλ του Μάκη Αγούδημου υπήρχαν πάντα οι απολαύσεις. Τα καλά μπουζούκια και ο λουλουδοπόλεμος για τις καλές και όμορφες φωνές, ένα σπίτι μ’ ένα τεράστιο φουγάρο και εκκλησάκι στη Σαρωνίδα και βέβαια τα πούρα του. Σήμερα, όμως, τα πράγματα για τον Αγούδημο δεν πάνε καλά, αν και αυτοί που τον ξέρουν λένε ότι κάτι ακόμα ετοιμάζει. Διατεθειμένος πια να πουλήσει το στόλο του και να κρατήσει μόνο τα γρήγορα πλοία, σκέφτεται από το δωμάτιο της ιδιωτικής κλινικής όπου νοσηλεύεται την επόμενη συννεφιασμένη μέρα.
Συνάντηση Παπαληγούρα - εργαζομένων
«Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε κανέναν» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας στους εργαζόμενους των εταιρειών του Μάκη Αγούδημου και του Φώτη Μανούση, που είδαν τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται να μένουν έξω από τη διεκδίκηση της μεταφοράς κόσμου στις άγονες γραμμές. Στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Παπαληγούρας ισχυρίστηκε ότι από τον κ. Αγούδημο εστάλησαν στο υπουργείο για ενταλματοποίηση τιμολόγια ύψους 6.300.000 ευρώ. Από αυτά θα δοθούν χρήματα για τα περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα άλλα 2 εκατομμύρια δεν υπάρχουν παραστατικά και απαραίτητα πιστοποιητικά. Επίσης, ο κ. Παπαληγούρας τόνισε στους εργαζόμενους ότι δεν έχει υποβληθεί από την εταιρεία ασφαλιστική ενημερότητα, «κάτι που αφορά και τους εργαζόμενους», όπως δήλωσε...
ESPRESSO.

Δεν υπάρχουν σχόλια: