8.4.09

Η μπανανόφλουδα ...

Έγραψε επιτέλους και ένα άρθρο της προκοπής. Μέχρι κι ο Πάγκαλος συμφώνησε σήμερα μαζί του:
Του Γιάννη Πρετεντέρη.
-Ο Αλαβάνος πέταξε μια μπανανόφλουδα στον Παπανδρέου. Ευτυχώς, οΠαπανδρέου την απέφυγε. Αλλά το ερώτημα παραμένει:
Γιατί στήθηκε τέτοιο σκηνικό; Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αιφνιδίως από το ΠαΣοΚ να συμφωνήσει σε πέντε σημεία κοινής ευρωπαϊκής δράσης. Το πρόβλημα είναι ότι κανένα από αυτά τα σημεία δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα τουΑλαβάνουή τουΠαπανδρέου . Πράγμα που σημαίνει πως είτε συμφωνήσουν είτε δεν συμφωνήσουν ελάχιστη πρακτική αξία έχει για τη γενικότερη πορεία των ευρωπαϊκών πραγμάτων.
Για να το πω πιο απλά μια...
συμφωνία των δύο για την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας ή για την αλλαγή των κανόνων λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι περίπου σαν να συμφωνήσουμε μεταξύ μας ότι το πρωτάθλημα στην Αγγλία θα το πάρει η Τσέλσι και όχι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ενδιαφέρουσα άποψη αλλά ουδόλως θα βαρύνει στην ανάδειξη του πρωταθλητή.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, αν οΠαπανδρέου συμφωνούσε με τονΑλαβάνο θα άνοιγε απλώς σειρά μετώπων στην Ευρώπη χωρίς να κερδίσει απολύτως τίποτε. Ευλόγως απέφυγε ευγενικά να συμμεριστεί τις ευρωπαϊκές ανησυχίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τις οποίες μπορεί ανέξοδα να διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι ένα κόμμα το οποίο φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα του και να συμπράξει στη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για ποιον λόγο, όμως, διατύπωσε οΑλαβάνοςπρος το ΠαΣοΚ μια σειρά προτάσεις τις οποίες κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να συζητήσει; Διότι οΑλαβάνοςείναι ένας έξυπνος πολιτικός. Και αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ζωτικό χώρο μόνο όταν το ΠαΣοΚ επικυρώνει ιδεολογικά και πολιτικά την ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου.

Οσο οΣημίτηςακολουθούσε μιαν εκσυγχρονιστική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χώρο να αναπνεύσει. Απέκτησε χώρο μόλις το ΠαΣοΚ διατύπωσε τη διάθεση«αριστερής στροφής»,άρα αποδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Και μόνο όταν το ΠαΣοΚ επέστρεψε στον μεσαίο χώρο της πολιτικής άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στις δημοσκοπήσεις.

Με άλλα λόγια, οΑλαβάνοςέχει καταλάβει ότι είναι λάθος το παραμύθι πως την Αριστερά την αντιμετωπίζεις αριστερά. Ισα ίσα. Αν πας να την αντιμετωπίσεις αριστερά, κάνεις απλώς το παιχνίδι της. Διότι θα παίξεις μπάλα στο δικό της γήπεδο.

Ηλπιζε, λοιπόν, να κάνει οΠαπανδρέου το λάθος και να σπεύσει στο γήπεδό του. Ο Παπανδρέου κατάλαβε τη δουλειά και δεν το έκανε. Το βέβαιο είναι ότι οΑλαβάνος προσπάθησε. Και νομίζω ότι θα προσπαθήσει ξανά.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: