8.4.09

Φοροσαφάρι με δικηγόρους και κατασχέσεις...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης
Στόχος η είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ
Σαφάρι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών φορολογουμένων προς το Δημόσιο αρχίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Μέσα στο επόμενο τετράμηνο αναμένεται να έχουν προσληφθεί στις εφορίες εταιρείες δικηγόρων, οι οποίες θα αναλάβουν το έργο της σύνταξης του σχεδίου πολιορκίας των περίπου 550.000 οφειλετών που περιλαμβάνει εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, προσημειώσεις ακινήτων, εκδόσεις διαταγών πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Παράλληλα, οι εταιρείες- σύμβουλοι θα αναλάβουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες, το έργο του εντοπισμού των διευθύνσεων οφειλετών, οι οποίοι για την Εφορία παραμένουν άφαντοι.
Υπό την πίεση της...
μεγάλης μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού- το έλλειμμα του 2008 αγγίζει το 4,5% του ΑΕΠ, αντί για 3,7% που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριοκαθώς και της συνεχιζόμενης, το πρώτο τρίμηνο του έτους, δραματικής υστέρησης των δημοσίων εσόδων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καταφεύγει σε «ειδικές μεθόδους» για να αναγκάσει τους οφειλέτες του Δημοσίου να προσέλθουν στο δημόσιο ταμείο, προσλαμβάνοντας νομικές εταιρείες συμβούλων.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ ως εισπράξιμα θεωρούνται τα μισά (τα υπόλοιπα αφορούν επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, μεγάλα πρόστιμα από υποθέσεις φοροδιαφυγής επιχειρήσεων οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους κ.λπ.). Για φέτος, η ηγεσία του υπουργείου, με τη δραστηριοποίηση και των εταιρειών συμβούλων στις εφορίες, ευελπιστεί ότι θα εισπράξει συνολικά 1,8 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων.

Τι θα κάνουν οι δικηγόροι
Οι δικηγόροι των εταιρειών που θα εγκατασταθούν στις εφορίες θα αναλάβουν τις εξής διαδικασίες:

●Σύνταξη ειδικών ειδοποιητηρίων- προσκλήσεων προς τους οφειλέτες προκειμένου να προσέλθουν στις εφορίες για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

●Στις περιπτώσεις μη ανταπόκρισης των οφειλετών στις προσκλήσεις οι νομικές εταιρείες σε συνεργασία με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών θα αναλάβουν την επιτάχυνση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να λαμβάνονται ταχύτερα μέτρα εναντίον του οφειλέτη, όπως είναι ο εντοπισμός των ακινήτων του και η προσημείωσή τους στα υποθηκοφυλακεία προκειμένου να εξασφαλίζεται η πληρωμή του Δημοσίου σε περίπτωση πώλησής τους. Το δεύτερο βήμα σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του οφειλέτη θα είναι η εκποίηση των ακινήτων του μέσω προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού με παρακράτηση του τιμήματος από το Δημόσιο για την εξόφληση της οφειλής.

●Επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης οφειλών «στα χέρια τρίτων». Πρόκειται για απευθείας κατασχέσεις μισθών από οφειλέτες που είναι μισθωτοί και το μηνιαίο εισόδημά τους ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Σύνταξη ή μισθός έως 1.000 ευρώ, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, δεν μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο. Επίσης, θα κατάσχονται με ταχύτερες διαδικασίες εισοδήματα από ακίνητα καθώς και απαιτήσεις επιχειρήσεων από άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες ●Υποβολή προτάσεων για την επέκταση του αριθμού και του είδους των συναλλαγών για την ολοκλήρωση των οποίων απαιτείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Σήμερα απαιτείται για συναλλαγές όπως η πώληση ακινήτου, η ανάληψη δημοσίων έργων και η εκταμίευση στεγαστικών δανείων.

Εξεύρεση των... άφαντων
Μία από τις βασικές υποχρεώσεις των εταιρειών συμβούλων που θα εγκατασταθούν στα γραφεία ληξιπρόθεσμων χρεών, θα είναι και η εξεύρεση οφειλετών οι οποίοι δεν μπορούν να εντοπιστούν. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται στο υπουργείο να ζητηθεί η συνδρομή των τραπεζών προκειμένου να εντοπιστούν οι οφειλέτες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων μητρώου των φορολογουμένων που έχουν οι εφορίες με τα στοιχεία διευθύνσεων των πελατών των τραπεζών. Στις εφορίες έχει παρατηρηθεί ότι χιλιάδες οφειλέτες δεν μπορούν να εντοπιστούν, καθώς δεν διαμένουν στις διευθύνσεις στις οποίες έχουν δηλώσει, με αποτέλεσμα τα ειδοποιητήρια για οφειλές που ταχυδρομούνται κατά καιρούς από τις εφορίες να επιστρέφουν με την ένδειξη «άγνωστος παραλήπτης».
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: