Σε εκλογική τροχιά «αντοχής» και τα κόμματα της Αριστεράς...
Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ
Εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αρχίζει σήμερα, καθώς τη χαλάρωση των ημερών του Πάσχα διαδέχεται η αγωνία για το απρόοπτο, το οποίο κρύβεται στην ψηφοφορία της επόμενης Δευτέρας για την τύχη του Αριστοτέλη Παυλίδη.
Η γραμμή που έχει δώσει το μέγαρο Μαξίμου είναι «απαλλαγή από κάθε κατηγορία», ωστόσο η ψηφοφορία είναι μυστική και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη από κάποιον ή κάποιους δυσαρεστημένους εκ των εκατόν πενήντα ενός. Το ενδεχόμενο της διπλής κάλπης, στις 7 Ιουνίου, δεν αρέσει στο στενό επιτελείο του Κώστα Καραμανλή, ωστόσο δηλώνει έτοιμο να παίξει και αυτό το χαρτί. Με έναν και μοναδικό στόχο: Την προάσπιση της προσωπικότητας του πρωθυπουργού.
Η εικόνα του ηγέτη ο οποίος μάχεται κατά τη διαφθοράς είναι το σενάριο, το οποίο παλεύουν να «στήσουν» οι άμεσοι συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή. Και θέλουν να το έχουν έτοιμο για κάθε εκλογικό ενδεχόμενο. Έτσι κι αλλιώς γνωρίζουν, ότι το ψηφιδωτό της κυβερνητικής συνοχής και αποτελεσματικότητας έχει αρχίσει να...
αποσυντίθεται. Είναι κάτι το οποίο διαβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις. Οι οποίες παρά τις αντιφάσεις μεταξύ τους και τη δυνατότητα ή μη του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία, καταγράφουν σταθερά πλέον τη φθίνουσα πορεία της κυβερνώσας παράταξης και την έλλειψη στοιχειώδους εμπιστοσύνης των πολιτών σ’ αυτήν.
Το κεφάλαιο Καραμανλής λοιπόν καθώς παίζεται στη ΝΔ ως το έσχατο ισχυρό όπλο, ένας αντίστοιχος αγώνας ξεκινά στην αντίπερα όχθη. Στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ενισχύσουν το ηγετικό προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου, ως τον αρχηγό, ο οποίος δεν υπολογίζει το κομματικό όφελος ενώπιον της πρόκλησης της εκκαθάρισης των κομματικών γραμμών από κάθε σκιά διαφθοράς. Αυτό είναι που επιχειρεί και με την υπόθεση Siemens. Ο ηγετικός πυρήνας της Ιπποκράτους πιστεύει ότι εκεί βρίσκεται το μυστικό της κατάκτησης του κρίσιμου ποσοστού του εκλογικού σώματος, το οποίο μπορεί να δώσει τον «αέρα» της εκλογικής επικράτησης. «Από εδώ και πέρα-λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κινήματος-αρχίζει ένας σκληρός αγώνας, του οποίου ο τερματισμός δεν είναι ορατός. Μπορεί οι εκλογές να γίνουν τον Ιούνιο, μπορεί τον Σεπτέμβριο, μπορεί και στις αρχές του 2010. Το ΠΑΣΟΚ δίνει και θα δώσει τη μάχη τη μάχη της διαφάνειας».
Σ’ αυτό το σκηνικό ετοιμάζονται και τα κόμματα της Αριστεράς για τη δική τους μάχη. Το ΚΚΕ έχοντας εξασφαλίσει τις χειρότερες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, μετά το 1989, θέλει να διατηρήσει την πρωτοπορία έναντι του ΣΥΝ. Το περί την Αλέκα Παπαρήγα επιτελείο του Περισσού έχει στα χέρια του όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την πρόθεση ψήφου ανά Κυριακή, αλλά και τις αναγωγές και προσεγγίσεις που επιχειρούν οι εταιρείες σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης. Έτσι, βλέπουν ότι παραμένει εξαιρετικά επισφαλής η διατήρηση της τρίτης εκλογικής θέσης και προβληματίζονται, αν η τελευταία σύγκρουση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γύρω από τις (ακραίες, όπως τις θεωρούν) θέσεις του Θόδωρου Πάγκαλου και η ανταλλαγή επιστολών της Αλέκας Παπαρήγα με τον Γ. Παπανδρέου βοηθούν το κόμμα να προσεγγίσει μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Το τμήμα των αριστερών ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται και στο εκλογικό στόχαστρο του ΣΥΝ. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει εξαντλήσει τα αποθέματα της υπομονής του γύρω από τις εσωκομματικές καντρίλιες και, βλέποντας και εκείνος τη δημοσκοπική πτώση του κόμματός του, δηλώνει αποφασισμένος να επιχειρήσει ένα άνοιγμα προς την κοινωνία. Εκείνο το οποίο τον ενδιαφέρει είναι να κερδίσει εκείνο το κομμάτι της κοινής γνώμης, το οποίο δεν είναι ικανοποιημένο με τη πορεία του ΠΑΣΟΚ και πιστεύει ότι η διέξοδος από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση βρίσκεται σε περισσότερο ριζοσπαστικές τομές από αυτές τις οποίες πρεσβεύει ο Γ. Παπανδρέου και η Σοσιαλιστική Διεθνής.
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου