5.4.09

Τελικά προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου η B.Κορέα...


Στην εκτόξευση πυραύλου μακράς εμβέλειας προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η εκτόξευση θεωρείται «πρόκληση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τους ασιατικούς συμμάχους τους, με το Τόκιο, την Ουάσιγκτον και την Σεούλ να κάνουν λόγο για παραβίαση των κανονισμών που υιοθετήθηκαν το 2006 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, το οποίο θα συνεδριάσει αργότερα εντός της ημέρας.
Η εκτόξευση του πυραύλου συνιστά ...

παραβίαση του ψηφίσματος 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υιοθετήθηκε στις 15 Ιουλίου 2006, λόγω δοκιμής πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς δέκα μέρες νωρίτερα.

Όπως ανάφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε τον πύραυλο τύπου Taepodong 2 «παραβιάζοντας ξεκάθαρα» το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το πρώτο τμήμα του πυραύλου κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας και το δεύτερο στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με την Ιαπωνία.

"Με αυτή την προκλητική κίνηση, η Βόρεια Κορέα καταπάτησε τις διεθνείς υποχρεώσεις της και οδηγήθηκε στο περιθώριο της Κοινότητας των Εθνών" δήλωσε ο Ομπάμα με ανακοίνωσή του από την Πράγα.

Πλέον, καθίσταται δυσκολότερη η έναρξη γύρου συνομιλιών της ομάδας των έξι κρατών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Bόρειος και Νότιος Κορέα), προκειμένου να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας.

"Εξαιρετικά προκλητική" χαρακτηρίζει την εκτόξευση ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Taro Aso, ενώ η Νότια Κορέα θεωρεί πως αποτελεί "σοβαρή απειλή".

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει απόψε το ΣΑ του ΟΗΕ

Κεκλεισμένων των θυρών θα συνεδριάσει στις 22:00 ώρα Ελλάδας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τη λύπη του, και δήλωσε, ότι η ενέργεια αυτή δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια.

Την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η Κίνα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: