ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
Η μεγάλη ελληνική συμμετοχή στο αποψινό μπλακ άουτ επισκιάζεται από τους δείκτες για την υπερκατανάλωση ρεύματος...
Η μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή σε παγκόσμια οικολογική πρωτοβουλία είναι γεγονός: από τις 20.30 απόψε και για μία ώρα η Ελλάδα αναμένεται να «σκοτεινιάσει» διαμαρτυρόμενη για την αδιαλλαξία των ηγετών να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Περισσότεροι από 436 δήμοι και κοινότητες, 463 σχολεία και...
εκπαιδευτικά ιδρύματα, 1.107 επιχειρήσεις, 315 φορείς και δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα κατεβάσουν σήμερα το βράδυ τους διακόπτες, συμμετέχοντας ενεργά στη μεγαλύτερη συμβολική ενέργεια που διοργανώθηκε ποτέ παγκοσμίως. Όσον αφορά τον αριθμό των συμμετοχών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, αφήνοντας στη δεύτερη τον Καναδά και στην τρίτη τη διοργανώτρια Αυστραλία.
Τις 46.000 έφτασαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά σπίτια αυξήθηκε κατά 70% μέσα σε 15 χρόνια. Μόνο για φωτισμό και ηλεκτροδότηση συσκευών- εκτός από την κουζίνα, τον θερμοσίφωνα και το αιρκοντίσιον- η μέση ελληνική οικογένεια καταναλώνει σχεδόν διπλάσιο ρεύμα από τη γερμανική και την ιταλική. Η κατανάλωση μίας κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος ισοδυναμεί με την απελευθέρωση ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακος- τα σπίτια στην Ελλάδα καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερο από 16.000.000.000 κιλοβατώρες κάθε χρόνο.
Συμβολικό μπλακάουτ. «Η πραγματική δύναμη του μηνύματος της Ώρας της Γης παραμένει η ενεργός συμμετοχή του κάθε πολίτη χωριστά, μέσα από την ξεκάθαρη δήλωση όλων ότι απαιτούνται εδώ και τώρα γενναία μέτρα για την ανατροπή της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Βελλίδης, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του WWF που διοργάνωσε την ενέργεια. Κατά την Ώρα της Γης, ανάμεσα στα πλέον γνωστά μνημεία, κτίρια και τοποθεσίες που θα σκοτεινιάσουν στην Ελλάδα περιλαμβάνονται η Βουλή, ο Παρθενώνας, η Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, ο Λευκός Πύργος.
Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Ενέργεια και Περιβάλλον 2008», προκύπτει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην αύξηση κατανάλωσης ρεύματος ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη των «15». Σε σχέση με το 1990, το 2005 καταναλώσαμε 70% περισσότερο ρεύμα, γεγονός που μας τοποθετεί στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής λίστας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία με αύξηση κατανάλωσης 110% και τη δεύτερη η Ισπανία με λίγο περισσότερο από 90%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος αύξησης στην Ευρώπη των «15» από το 1990 στο 2005 δεν υπερβαίνει το 30%.
Όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό και ηλεκτροδότηση συσκευών, εκτός από το μαγείρεμα και τη θέρμανση νερού, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δίνει στην Ελλάδα το «χάλκινο μετάλλιο». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη χώρα μας ένα νοικοκυριό «καίει» ρεύμα ισοδύναμο με 240 κιλά πετρελαίου, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «15» φτάνει τα 200 κιλά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της WWF, εκτιμάται ότι εάν κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα κατανάλωνε για ηλεκτρικό όσα ο μέσος Ευρωπαίος, θα γλίτωνε περίπου 50 ευρώ τον χρόνο. Υπολογίζεται δηλαδή ότι συνολικά θα έμεναν στις τσέπες των Ελλήνων περίπου 183.219.600 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης του υπουργείου Ανάπτυξης, ο φωτισμός είναι ο τέταρτος πιο ενεργοβόρος τομέας κατανάλωσης στα ελληνικά νοικοκυριά και ευθύνεται για το 14% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάται στον οικιακό τομέα. Η περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται για την ψύξη τροφίμων (20%), ενώ ακολουθούν η θέρμανση νερού (19%) και το μαγείρεμα (18%). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στον οικιακό τομέα για την ψύξη τροφίμων φτάνει τις 3.287 γιγαβατώρες, ενώ για τον φωτισμό τις 2.188 γιγαβατώρες...
ΤΑ NEA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου