Ποινή μαμούθ επέβαλε το Πρωτοδικείο στο Nοσοκομείο της Καλαμάτας...
Τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ αγγίζει (και ίσως να ξεπερνά με τους τόκους) το ποσό που επιδίκασε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας ως αποζημίωση στην οικογένεια της 26χρονης Μαρίας Σινάπη, η οποία πέθανε το 2000 μετά τη γέννηση του τρίτου της παιδιού από σηψαιμικό σοκ, εξαιτίας τμήματος του πλακούντα που παρέμεινε στη μήτρα.
Μετά την έκδοση της απόφασης ο δικηγόρος Ηλίας Ιωαννίδης επισήμανε ότι η οικογένεια νιώθει πλέον δικαιωμένη από τη διοικητική δικαιοσύνη, η οποία αναγνώρισε τον τεράστιο πόνο που προκλήθηκε σε αυτήν.
Υπενθυμίζεται ότι από...
τα ποινικά δικαστήρια έχει κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο τότε διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ανδρέας Γεωργιόπουλος.
Σηψαιμικό σοκ
Στις 2 Οκτωβρίου του 2000 η 26χρονη Μαρία Σινάπη μπήκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να γεννήσει το τρίτο της παιδί, το οποίο και έφερε στον κόσμο 2 ημέρες μετά με καισαρική τομή. Στις 11 Οκτωβρίου πήρε εξιτήριο και μια ημέρα μετά οι οικείοι της την οδήγησαν και πάλι στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Η άτυχη κοπέλα είχε υψηλό πυρετό, ο οποίος συνεχίσθηκε παρά τις αντιβιώσεις που της έδωσαν, ενώ η διάγνωση των ιατρών του νοσοκομείου ήταν κολικός του νεφρού. Στις 18 Οκτωβρίου δόθηκε εξιτήριο από το νοσοκομείο και παραπέμφθηκε σε ουρολόγο για την τοποθέτηση καθετήρα. Αυτό έγινε την ίδια ημέρα σε ιδιωτική κλινική. Την επομένη η νεαρή μητέρα πέθανε.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ως αιτία αναφέρεται το σηψαιμικό σοκ εξαιτίας τμήματος του πλακούντα που παρέμεινε στη μήτρα.
3,5 εκατ. ευρώ
Στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφέρεται ότι το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής και μετέπειτα της νοσηλείας, αλλά και κατά την επάνοδό της στη μαιευτική κλινική του ιδρύματος, δεν έλαβε όλα τα αναγκαία, προβλεπόμενα και επιβαλλόμενα από τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τέχνης μέτρα, ώστε να διασφαλισθεί ή αποκατασταθεί η υγεία της κοπέλας ή να αποτραπεί η επιδείνωσή της, αφού δεν αξιολόγησαν σωστά τα ευρήματα των διαθέσιμων διαγνωστικών μέσων αλλά ούτε και τη συνολική κλινική εικόνα της.
Ολοκληρώνοντας, το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι πρέπει να καταβληθούν τα εξής ποσά:
4 Στο σύζυγο της άτυχης γυναίκας το ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως για το χρονικό διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2006 έως 5 Φεβρουαρίου 2049, καθώς επίσης και το ποσό των 520.000 ευρώ.
-Επίσης στο σύζυγο, για την επιμέλεια των 3 ανήλικων παιδιών το ποσό των 100 ευρώ μηνιαίως από 1 Νοεμβρίου 2006 και μέχρι την ενηλικίωσή τους.
-Ποσό 556.840 ευρώ σε κάθε ένα από τα τρία παιδιά.
- Στην πεθερά της άτυχης κοπέλας το ποσό των 170.000 ευρώ.
- Στη μητέρα και τον πατέρα της 26χρονης ποσό 340.205 ευρώ στον καθέναν.
- Και, τέλος, στον αδελφό της ποσό 193.470 ευρώ.
Συνολικά, το ποσό που επιδίκασε το Δικαστήριο στο Νοσοκομείο αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τους τόκους υπερημερίας μπορεί να ξεπεράσει και τα 4.
Κατά της απόφασης το νοσοκομείο μπορεί να ασκήσει έφεση.
Από www.tharrosnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου