13.4.25

Ένα ντοκιμαντέρ για τη Γροιλανδία προκάλεσε σάλο στη Δανία ...


BINTEO...

Η Σκανδιναβική χώρα αντιμέτωπη με το αποικιοκρατικό παρελθόν της • Κατέβηκε μετά την προβολή του...
Πολιτικός σεισμός στην Κοπεγχάγη μετά από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που κατέγραφε την τεράστια εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Γροιλανδίας από τη Δανία και μάλιστα σε μια περίοδο όπου στην αυτόνομη περιοχή διεξήχθησαν εκλογές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά επισταμένως την… προσάρτηση ή αγορά της.


Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση, φέρει τον τίτλο «Ο λευκός χρυσός της Γροιλανδίας» και πραγματεύεται την εκμετάλλευση του ορυχείου κρυολίτη στην πόλη Ιβιτούτ της νότιας Γροιλανδίας, υπολογίζοντας ότι τα κέρδη για τα κράτος της Δανίας ξεπέρασαν τα 400 δισεκατομμύρια κορόνες, περίπου 46 δισεκατομμύρια λίρες.


Όπως σημειώνει ο Guardian το ντοκιμαντέρ έφερε πολιτικές αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ μονοπώλησε τη συζήτηση ακόμη περισσότερο και από τις τρέλες του Ντόναλντ Τραμπ.

Το κανάλι DR προέβαλε το ντοκιμαντέρ την περίοδο που διεξάγονταν εκλογές στη Γροιλανδίας, με το 30% των ψηφοφόρων να απαντά σε δημοσκόπηση ότι επηρέασε την ψήφο του.

Ο «λευκός χρυσός της Γροιλανδίας» αποτέλεσε, μάλιστα, επιβεβαίωση για πολλά άτομα που μεγάλωσαν με τις ιστορίες συγγενών και φίλων για τον τρόπο με τον οποίο υπήρξε η εκμετάλλευση στην Ιβιτούτ. 

Στον αντίποδα, στη Δανία το ντοκιμαντέρ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και παρά τις διευκρινίσεις ότι τα 400 δισ. κορόνες αφορούν τον συνολικό κύκλο εργασιών από το 1854 προκάλεσε πολιτική θύελλα.


Το κρατικό κανάλι DR υπερασπίστηκε το ντοκιμαντέρ ακόμη και όταν ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας έκανε λόγο για κακή δημοσιογραφία. Ο διευθυντής ειδήσεων Σάντι Φρέντς σημείωσε ότι δεν υπήρξε παραβίαση της δεοντολογίας ή ουσιαστικά σφάλματα, όμως, τελικά, το ντοκιμαντέρ αποσύρθηκε και ο αρχισυντάκτης Θόλμας Φάλμπε παραιτήθηκε με την αιτιολογία ότι ένα διάγραμμα για τις πωλήσεις του κρυολίτη κρίθηκε ανακριβές. 

Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ έκαναν λόγο για πολιτική απόσυρση, ενώ σε δανικά ΜΜΕ έγινε λόγος για εταιρική πολιτική αυτοπροστασίας και όχι κρατική λογοκρισία.

Από την πλευρά της η Γροιλανδή υπουργός Νάαγια Ναθανίσλεν που είναι μέλος και της νέας κυβέρνησης έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση από την DR που καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Δανία ερμηνεύει το αποικιοκρατικό της παρελθόν.

«Στη Γροιλανδία μπορούμε να δεχτούμε δύο αφηγήσεις. Ναι, έγιναν παραβιάσεις στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν αναιρεί και τα θετικά που έχει προσφέρει η Δανία. Στη Δανία όμως υπάρχει χώρος μόνο για μία αφήγηση: ότι η Δανία ήταν καλή για τη Γροιλανδία — και τέλος» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι το φιλμ μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για γόνιμο διάλογο και δεν ήταν απειλή.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ


Δεν υπάρχουν σχόλια: