Σε αναζήτηση ενιαίου μετώπου βρίσκονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να στείλουν ενιαία απάντηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο μετά τον εμπορικό πόλεμο που κλιμακώθηκε με την επιβολή σαρωτικών δασμών...
Το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Ένωση θα εγκρίνει πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ένα πακέτο στοχευμένων αντίμετρων σε αμερικανικά προϊόντα αξίας έως 28 δισ. δολαρίων, με μια τέτοια κίνηση να σημαίνει πως η Ε.Ε. ακολουθεί τις ενέργειες της Κίνας και του Καναδά κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση.
Ποια προϊόντα μπαίνουν στο στόχαστρο
Το Reuters αναφέρει ότι η Κομισιόν που έχει αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού αναμένεται να προτείνει έξτρα δασμούς σε προϊόντα όπως το κρέας, τα δημητριακά, το κρασί, τα ενδύματα, το ξύλο, αλλά και οι τσίχλες, τα οδοντικά νήματα, οι ηλεκτρικές σκούπες και το χαρτί τουαλέτας.
Η Επιτροπή έχει, εξάλλου, κάνει λόγο για δασμούς 50% στις εισαγωγές μπέρμπον, με τον Τραμπ να έχει απειλήσει πως θα απαντήσει με δασμούς 200% στα αλκοολούχα ποτά της Ε.Ε.
Οι δηλώσεις φον ντερ Λάιεν και η συνάντηση στο Λουξεμβούργο
Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε σήμερα συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο, όπου διευκρίνισε πως η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς που ανακοινώθηκαν.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη δέσμευση για συντονισμό με τη Βρετανία, ενώ έσπευσε να επισημάνει πως υπάρχει αποφασιστικότητα για συνεργασία με τους εταίρους προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση στη νέα πραγματικότητα.
Αύριο, Δευτέρα, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη στο Λουξεμβούργο συνάντηση των υπουργών Εμπορίου των 27 κρατών - μελών, η πρώτη μετά την ανακοίνωση των δασμών, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να δηλώνουν στο Reuters ότι κύριος στόχος είναι να προκύψει ενιαίο μήνυμα από τη συνάντηση. Μήνυμα για διαπραγματεύσεις, αλλά και πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει.
Οι διαφωνίες
Πάντως το Reuters επισημαίνει ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχει διχογνωμία για τον τρόπο αντίδρασης, ενώ έχουν ήδη ακουστεί διαφορετικές απόψεις.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, ζητά η Ένωση να επεξεργαστεί πακέτο μέτρων πολύ μεγαλύτερο από τους δασμούς, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναστολή επενδύσεων στις ΗΠΑ από τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Η Ιρλανδία, της οποίας σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών κατευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε μια «μελετημένη και μετρημένη» απάντηση, ενώ η Ιταλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ στις ΗΠΑ, αμφισβήτησε αν η ΕΕ πρέπει να ανταποδώσει καθόλου.
Οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς χαρακτήρισε τη δίωρη ανταλλαγή απόψεων με τους Αμερικανούς ομολόγους του την Παρασκευή ως «ειλικρινή», καθώς τους είπε ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι «επιζήμιοι, αδικαιολόγητοι».
Τα αρχικά αντίμετρα της ΕΕ, σε κάθε περίπτωση, θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη και θα εγκριθούν, εκτός εάν – πράγμα απίθανο – μια ειδική πλειοψηφία 15 κρατών-μελών που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ τα καταψηφίσει. Θα τεθούν σε ισχύ σε δύο φάσεις, με ένα μικρό μέρος στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο ένα μήνα αργότερα.
Σήμα για διαπραγματεύσεις
Ο Λευκός Οίκος, πάντως, υποστήριξε σήμερα ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με την Ουάσιγκτον προκειμένου να υπάρξει έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Αυτό ανέφερε ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, στο ABC News. Ο Χάσετ αρνήθηκε επίσης, ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων.
Σε άλλη συνέντευξη στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια από την ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον Τραμπ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» πρόκλησης συνθηκών οικονομικής ύφεσης από την επιβολή των δασμών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου