29.3.25

Βραχνάς το κόστος στέγασης...


Εξωπραγματικές τιμές ακόμα και για παλιά σπίτια...

Βραχνάς για πολλά νοικοκυριά παραμένει το κόστος στέγασης αφού πέρα από τη μειωμένη διαθεσιμότητα των ακινήτων και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, στα ύψη παραμένουν και τα ενοίκια, με την τάση να είναι συνεχώς ανοδική... Το θέμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καθώς η στεγαστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. να είναι τεράστιες και μένει να φανεί αν υπάρχει κάτι καινούργιο από την πλευρά του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη. Αν και δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις μετά την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΟ.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Περιοχές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη εμφανίζονται από τις πιο ακριβές στη χώρα (14 ευρώ/τ.μ. τιμή ενοικίασης για το 2024 στο Κολωνάκι), ενώ άλλες διατηρούνται πιο οικονομικές (5,60 ευρώ/τ.μ. τιμή ενοικίασης για το 2024 στην Αγία Βαρβάρα).

Η ενοικίαση τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί βασανιστική για τους πολίτες. Οι τιμές τραβούν συνεχώς την ανηφόρα, ενώ όσοι αναζητούν να μισθώσουν ακίνητο τη συγκεκριμένο περίοδο τις χαρακτηρίζουν εξωπραγματικές ακόμη και για παλιά, μικρά σπίτια.

Χειρότερα από την Ευρώπη

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου, τα ενοίκια κατοικιών σημείωσαν άνοδο 9,9%, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία.

Παράλληλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή καταγράφει ο πληθωρισμός που σχετίζεται με τα ακίνητα στην Ελλάδα, καθότι ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 6,8% (3,3% ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη) από 5,4% τον Ιανουάριο. Είναι πέρα από προφανές ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των ενοικίων έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κάποιος κατέβαλλε μηνιαίο ενοίκιο ύψους 700 ευρώ πέρυσι, φέτος καλείται να πληρώσει 770 ευρώ. Όλα μάλιστα δείχνουν πως θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι τιμές ακινήτων και ενοικίων δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ανώτερά τους επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης μισθωμάτων βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2011 στο 124,29, που αποτελεί και ιστορικό υψηλό, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 108,32, χαμηλότερα δηλαδή κατά 12,8% σε σχέση με το 2011.

Οι τιμές σε διάφορες περιοχές

Η εξεύρεση ακινήτου στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική έχει γίνει σχεδόν αδύνατη για πολλούς. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Spitogatos όπου η μέση τιμή ενοικίου στο κέντρο της Αθήνας ανέρχεται στα 14 ευρώ/τ.μ. Στο Μοσχάτο η μέση τιμή αγγίζει τα 13,5 ευρώ/τ.μ. ενώ ακολουθούν ο Μαραθώνας, η Δραπετσώνα και ο Ταύρος.


Στην περιοχή του Πειραιά τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται για το 2024 στην Καστέλα με 9,20 ευρώ/τ.μ. και τα φθηνότερα με 4,80 ευρώ/τ.μ. στο Κερατσίνι.

Στα δυτικά προάστια οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 6,80 ευρώ/τ.μ. Όπως προαναφέρθηκε, τα φθηνότερα ενοίκια καταγράφονται στην Αγία Βαρβάρα με 5,60 ευρώ/τ.μ., ακολουθούν το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι με 6,40 - 6,50 ευρώ/τ.μ., η Νέα Ιωνία με 7,50 ευρώ/τ.μ.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η μέση τιμή των ενοικίων φτάνει τα 9,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην κορυφή βρίσκεται η Παλιά Παραλία με 14,80 ευρώ/τ.μ., ακολουθεί το ιστορικό κέντρο με 10,90 ευρώ/τ.μ. και η Νέα Παραλία με 10 ευρώ/τ.μ.

Μεταξύ 7,50 και 9 ευρώ/τ.μ. κυμαίνονται τα ενοίκια σε 40 Εκκλησιές, Χαριλάου, Φάληρο, Ντεπώ, Τούμπα, Τριανδρία και Άνω Πόλη.

Μεγάλες δυσκολίες για τους εργαζομένους

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της τελευταίας έκθεσης της ΓΣΕΕ είναι ότι σχεδόν οι 4 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (36%) είναι ενοικιαστές, ενώ το 64% διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία.

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ανάμεσα στους μισθωτούς-μη δημόσιους υπαλλήλους είναι χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, που κι αυτός διαρκώς μειώνεται (69,6%).

Η έρευνα της ΓΣΕΕ μας δίνει εμμέσως και μια εικόνα της περίφημης γενιάς των ενοικιαστών, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τεράστια βάρη σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής.

Σχεδόν οι 6 στους 10 εργαζόμενους που ενοικιάζουν κατοικία ξοδεύουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός του σε δαπάνες ενοικίου και θέρμανσης.

Στην Αθήνα η κατάσταση είναι κατά πολύ χειρότερη, αφού το μέσο ενοίκιο για μια οικογένεια με παιδιά είναι σχεδόν όσο ο μέσος μισθός. Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου: Ο καθαρός μέσος μισθός το 2024 ανήλθε στα 885 ευρώ, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης για ένα σπίτι 80 τ.μ. στην Αθήνα είναι 872 ευρώ (πηγή: Δείκτης Τιμών Spitogatos - SPI).

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: