4.12.24

Συνάντηση εν μέσω πολιτικής καταιγίδας...



Εν μέσω πολιτικής καταιγίδας που προκαλεί η σφοδρή εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή για μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που καθυστέρησε τρία χρόνια…

Μόλις κλείσουν οι κάμερες, που είναι βέβαιο ότι θα είναι πολλές, και μόλις φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι εξέλθουν από την αίθουσα όπου θα γίνει το τετ α τετ του δεύτερου και του τέταρτου στην τάξη πολιτειακών αξιωματούχων (πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ο κ. Ανδρουλάκης θα βάλει προς συζήτηση τα μεγάλα ζητήματα, όπως η οικονομία, η ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η λειτουργία των θεσμών και το κράτος δικαίου.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, θα θέσει υπόψη του πρωθυπουργού και δύο ακόμη ζητήματα, για τα οποία είναι προϋπόθεση η συναίνεση, πεδίο για το οποίο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ανταλλάσσουν βολές. Πρώτον, εν όψει αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ. Ανδρουλάκης θα προτείνει να επιλέγεται με άλλο τρόπο η ηγεσία της Δικαιοσύνης και να μην είναι η επιλογή ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης, «αλλά να έχει περισσότερες δικλίδες ασφαλείας για τη διάκριση των εξουσιών».
Συναίνεση

Δεύτερον, θα εστιάσει στο οξύ δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εισηγούμενος να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης, μια συμφωνία δηλαδή του πολιτικού συστήματος πάνω σε μια κοινή στρατηγική, «ώστε τα επόμενα χρόνια όποιος κι αν είναι στη θέση του πρωθυπουργού να έχει μια πυξίδα στρατηγικής για να μπορούμε να βελτιώσουμε γρήγορα το δημογραφικό», έχει εξηγήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θίξει τη σημασία της συνεννόησης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων με θετικό κοινωνικό πρόσημο, ζητώντας από τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην υιοθετήσει τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, μια γραμμή που είναι ήδη η βασική αντιπολιτευτική στάση του Μαξίμου έναντι του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο χρεώνονται λαϊκισμός και μαξιμαλιστικές πρακτικές. Παράλληλα, θα υπενθυμίσει μερικές από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η επιστολική ψήφος και για τις εθνικές εκλογές αλλά και το άρθρο 16 στο φόντο της συνταγματικής αναθεώρησης, θέματα που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στη Χαριλάου Τρικούπη.

Τέλος, παρά το ότι η ονοματολογία γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ανοίξει, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα και να ανοίξουν τα χαρτιά τους επ’ αυτού, είτε γιατί δεν είναι ακόμη έτοιμοι είτε διότι θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για τέτοιου είδους κουβέντες...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης - Εφ.Συν

Δεν υπάρχουν σχόλια: