17.10.24

Νέα... Τέμπη στο παραπέντε...



Τρένο του Προαστιακού παραλίγο να μπει και να σφηνώσει, με άγνωστες συνέπειες, στο υπόγειο δίκτυο του Μετρό στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας μετά από λάθος διευθέτηση των γραμμών από τους ρυθμιστές του ΟΣΕ...

Το σοβαρό περιστατικό, που συνέβη πριν από μία εβδομάδα, δημοσιοποίησαν οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train, συνεχίζοντας τον πόλεμο που ξεκίνησαν με βαριές καταγγελίες για τις ενέργειες που δεν έχουν γίνει μετά το έγκλημα των Τεμπών.

Το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Εφημερίδα των Συντακτών, περιγράφει την είσοδο του συρμού του Προαστιακού σε λάθος γραμμή, όπως δηλαδή συνέβη και στα Τέμπη το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συντάχθηκε από την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ) και απευθύνεται στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).

Το κείμενο του εγγράφου χωρίζεται σε δύο μέρη αφού, εκτός από το συμβάν με τον συρμό του Προαστιακού, καταγγέλλονται και οι σοβαρές καθυστερήσεις των δρομολογίων από τις βραδυπορίες που επιβάλλει ο ΟΣΕ λόγω της κακής κατάστασης του δικτύου.«Την Τετάρτη 9/10/2024 ο συρμός 4245 αναγκάστηκε σε οπισθοπορία στη γραμμή του Προαστιακού Αθήνας καθώς είχε λάβει εντολή από Σταθμάρχη (Τηλεδιοίκηση Σ.Κ.Α.) για να εισέλθει σε λάθος γραμμή (και συγκεκριμένα σε αυτήν του Μετρό) στην περιοχή της Δουκίσσης Πλακεντίας». 

Ετσι περιγράφεται στο έγγραφο της ΠΕΠΕ το περιστατικό που συνέβη το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου.Τα τρένα του Προαστιακού έχουν μεγαλύτερο εκτόπισμα («περιτύπωμα» είναι ο ακριβής όρος), είναι δηλαδή πιο ψηλά και δεν επιτρέπεται να μπουν στο υπόγειο δίκτυο του Μετρό. Ο συγκεκριμένος συρμός 4245 είχε ξεκινήσει από την Κάντζα με προορισμό τα Ανω Λιόσια. Στο ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας τα τρένα του Προαστιακού δεν στρίβουν για να μπουν στο υπόγειο δίκτυο (όπως οι συρμοί του Μετρό), αλλά συνεχίζουν ευθεία ακολουθώντας την πορεία της Αττικής Οδού.

Το σημείο όπου αλλάζουν οι πορείες ανάμεσα στα τρένα του Προαστιακού και τους συρμούς του Μετρό είναι γνωστό και όλοι οφείλουν να προσέχουν εκεί μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος. Ο μηχανοδηγός του τρένου είδε ότι τα κλειδιά ήταν στραμμένα σε λάθος πορεία και τον έστελναν προς το Μετρό και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους ρυθμιστές του ΟΣΕ στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε δύο και τρεις φορές το ΣΚΑ μέσω ασυρμάτου χωρίς να λάβει απάντηση. Σε εκείνο το σημείο αποφάσισε να κάνει μια κίνηση που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Προχώρησε με πολύ αργή ταχύτητα και μπήκε στη λάθος γραμμή. Μόλις το τρένο πέρασε έναν αισθητήρα η εσφαλμένη πορεία έγινε αντιληπτή από την τηλεδιοίκηση στο ΣΚΑ και μόνο τότε απάντησε ο ρυθμιστής του ΟΣΕ και του ζήτησε να γυρίσει με την όπισθεν. Ακολούθησαν σκηνές παραλογισμού με τον ρυθμιστή να απολογείται για το λάθος και το τρένο να οπισθοπορεί σε απόσταση 300 μέτρων για να ελευθερωθεί η γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, δύο τρένα του Προαστιακού βρέθηκαν να κινούνται με αντίθετη πορεία στην ίδια γραμμή στους Αγίους Αναργύρους λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον κεντρικό σταθμό Λαρίσης. Η σύγκρουση αποφεύχθηκε καθώς ο μηχανοδηγός του ενός τρένου έτυχε να ακούσει από τον ασύρματο τη λάθος εντολή που είχε δοθεί και πάλι από τον ρυθμιστή κυκλοφορίας του ΟΣΕ στο ΣΚΑ.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό η Hellenic Train επέβαλε ποινή αφαίρεσης του πιστοποιητικού πλοήγησης στον μηχανοδηγό που μπήκε στη λάθος γραμμή έστω και με πολύ αργή ταχύτητα. Ομως από τον ΟΣΕ δεν έχει ανακοινωθεί κάποια ποινή για τον ρυθμιστή που δεν είχε διευθετήσει ορθά τα κλειδιά και δεν απαντούσε και στις κλήσεις του μηχανοδηγού.

Στο έγγραφο προς τη ΡΑΣ και τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ η ΠΕΠΕ ζητά την άμεση διερεύνηση του συμβάντος και παρακαλεί για την αποστολή του πορίσματος, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της Hellenic Train η οποία «συστηματικά αρνείται να κοινοποιεί τα εσωτερικά της πορίσματα στο Σωματείο μας». Θυμίζει επίσης και ένα άλλο περιστατικό που είχε συμβεί στις 9/9/2024 στη Λιβαδειά με συρμό που ξεκίνησε, ενώ επιβάτης κρεμόταν από την πόρτα και κινδύνευσε να τραυματιστεί σοβαρά.

Για το περιστατικό της Λιβαδειάς η ΠΕΠΕ υποστηρίζει ότι οι μηχανοδηγοί είχαν τηρήσει στο ακέραιο τις διαδικασίες, αλλά η Hellenic Train προσπάθησε να μοιράσει τις ευθύνες γράφοντας σε δημόσια ανακοίνωσή της ότι «τόσο οι μηχανοδηγοί όσο και οι συνοδοί καμπίνας δεν συμμορφώθηκαν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Σε εκείνη την ανακοίνωση η Hellenic Train υποστήριζε ότι το συμβάν ερευνήθηκε «ενδελεχώς», όμως η πειθαρχική διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις και από πολιτικά πρόσωπα.

Κοροϊδεύουν τους επιβάτες

Αριστερά: Δύο ολόκληρες στήλες (κυκλωμένες στη φωτ.) χρειάζονται για τα σημεία στα οποία πρέπει τα τρένα να πηγαίνουν με βραδυπορία στη βασική σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Δεξιά: Με πανηγυρισμούς ξαναξεκίνησε η κυκλοφορία τρένων πριν από λίγες μέρες μεταξύ Θεσσαλονίκης-Σερρών, αλλά τα τρένα πρέπει να κινούνται με μειωμένες ταχύτητες σε μεγάλο μήκος της διαδρομής. Οπως φαίνεται και στο «υπόδειγμα», υπάρχει ένα τμήμα 27 χιλιομέτρων (από το 61ο χλμ. έως το 88ο) που η ταχύτητα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 χλμ./ώρα

Οπως συνέβη και μετά τη ματαίωση της πρόσφατης 24ωρης απεργία τους, οι μηχανοδηγοί δείχνουν να βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς θεωρούν ότι είναι οι πιο εκτεθειμένοι όχι μόνο στους κινδύνους ενός δικτύου που υπολειτουργεί με πολλά κενά, αλλά και σε αυστηρές τιμωρίες, την ώρα που σε άλλους κλάδους επικρατεί ατιμωρησία. Η Hellenic Train ζήτησε από το δικαστήριο και πέτυχε την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής με το επιχείρημα ότι τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι είναι «αρμοδιότητας ΟΣΕ».

Και η ΠΕΠΕ κατηγόρησε τη Hellenic Train ότι «δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών», ενώ προκάλεσε τη διοίκησή της να δημοσιοποιήσει άμεσα τις ενέργειες που έχει κάνει μετά τα Τέμπη, αλλά και πριν από αυτά, για την επίλυση των προβλημάτων «αρμοδιότητας ΟΣΕ». Ολα τα παραπάνω σαφώς σχετίζονται με τον φόβο που καλλιεργείται καθώς προχωρούν οι ανακρίσεις και ο καταλογισμός ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών.

Στο πλαίσιο της απόσεισης ευθυνών ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανάρτησε στη Διαύγεια με καθυστέρηση 20 ημερών, στις 8/10, μια σύσταση που είχε αποφασίσει στις 18/9/24, μέσω της οποίας ζητούσε από τους μηχανοδηγούς να τηρούν τα όρια ταχύτητας. Στο χθεσινό έγγραφο η ΠΕΠΕ ζητά από ΡΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ να ενεργήσουν προς αποκατάσταση της κανονικότητας, καθώς «οι δρομολογιακοί χρόνοι που εκδίδει ο ΟΣΕ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λόγω της κακής κατάστασης της υποδομής».

Το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη υποτίθεται πως γίνεται σε 5 ώρες, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό από τις πολλές βραδυπορίες που επιβάλλει ο ίδιος ο ΟΣΕ σε διάφορα σημεία, όπως φαίνεται και στα υποδείγματα που παραθέτουμε. Στη γραμμή αυτή τα τρένα θα έπρεπε να κινούνται με 120 χλμ./ώρα, αλλά σε πάμπολλα σημεία πέφτουν στα 30, τα 20 ή και κάτω από τα 10 χλμ./ώρα χάνοντας χρόνο και προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των επιβατών.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Σέρρες, όπου τα δρομολόγια ξεκίνησαν πανηγυρικά από την 1η Οκτωβρίου 2024. Ομως μεγάλο μέρος της διαδρομής γίνεται με βραδυπορίες, ενώ ένα τμήμα της μήκους 27 χιλιομέτρων έχει όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. Η κατάσταση αυτή λειτουργεί προς όφελος άλλων ανταγωνιστικών μέσων μεταφοράς, για παράδειγμα των ΚΤΕΛ, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου...

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: