1.10.24

Τους έδειξε πώς γίνεται...



Τις προτάσεις «για γρηγορότερες και μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε πληγέντες λόγω φυσικών καταστροφών», τις οποίες είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, ως γενικός εισηγητής, υπερψήφισε η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...

Πρόκειται για «μία πρώτη μεγάλη νίκη, που πέτυχε η Ελλάδα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καθώς, σε σύνολο 33 ευρωβουλευτών, που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη Επιτροπή από όλα τα κράτη-μέλη, 30 υπερψήφισαν, δύο καταψήφισαν και ένας ευρωβουλευτής απείχε.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Έλληνα ευρωβουλευτή είναι οι εξής:

  •     Η επέκταση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των χωρών που πλήττονται.
  •     Η αύξηση του αποθεματικού Αλληλεγγύης και Βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
  •     Η χρηματοδότηση από το Ταμείο να μην είναι σε βάρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο άλλων πολιτικών της ΕΕ.
  •     Η οικονομική ενίσχυση του ταμείου να μην συμψηφίζεται με άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις.
  •     Οι αποζημιώσεις να είναι άμεσες και να μειωθεί ο χρόνος αποδέσμευσης των προκαταβολών.
  •     Οι χρηματοδοτήσεις να φτάνουν άμεσα και έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Αυτιάς, αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους σκιώδεις εισηγητές των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα και, επομένως, πρέπει, όλοι μαζί, πέρα από τις πολιτικές και κομματικές διαφορές, να εργαστούμε σκληρά και να βρούμε τρόπους για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο «φάκελος του κ. Αυτιά», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο, στο Στρασβούργο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: