9.9.24

Το Politico «επιβεβαιώνει» την Καρυστιανού για τον Τζιτζικώστα...



Το διεθνές μέσο ενημέρωσης εκτιμά πως ο Απ. Τζιτζικώστας θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών... 
Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα βασικά πόστα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στον χαρτοφυλάκιο που θα ανατεθεί στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πολύ καιρό, κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο Έλληνας πολιτικός θα είναι τελικά ο νέος επίτροπος Μεταφορών, με τη Μαρία Καρυστιανού (πρόεδρο των συγγενών θυμάτων στα Τέμπη και μητέρα της Μάρθης, εκ των φοιτητών που σκοτώθηκαν στη σιδηροδρομική τραγωδία, τον Φεβρουάριο του 2023) να θεωρεί σχεδόν δεδομένο αυτό το ενδεχόμενο και να κάνει λόγο για διεύρυνση της κυβερνητικής επιχείρησης συγκάλυψης του εγκλήματος. 

«Καινούριοι συνεργοί στο έγκλημα θα εμφανίζονται… Αναμενόμενο. Όσο πλησιάζουμε στην αλήθεια, τόσο εσείς επιδίδεστε σε κινήσεις πανικού και συγκάλυψης...», σημείωνε χαρακτηριστικά η Μ. Καρυστιανού.

Εξάλλου, όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, σύμφωνα με λίστα που κυκλοφορεί μεταξύ των δημοσιογραφικών γραφείων των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ο Απ. Τζιτζικώστας, προαλείφεται για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών ή της Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ άλλα σενάρια τον θέλουν να αναλαμβάνει τον φάκελο της Συνοχής.

Σήμερα, ήρθε η σειρά του Politico να κάνει τις δικές του προβλέψεις, οι οποίες «επιβεβαιώνουν» τη Μ. Καρυστιανού, καθώς το διεθνές μέσο ενημέρωσης εκτιμά πως ο Απ. Τζιτζικώστας θα αναλάβει τελικά το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών. 

Σύμφωνα λοιπόν με το Politico, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέστησε σαφές» ότι περιμένει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ως «αντάλλαγμα» της βοήθειας που πρόσφερε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξασφάλισε άλλη μια πενταετία στην προεδρία της Κομισιόν. Πάντως, το Politico δεν συνδέει το έγκλημα των Τεμπών με το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, αλλά σημειώνει ότι αυτή η θέση «μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να βοηθήσει την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία».

Εάν το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών «δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τον Μητσοτάκη», σημειώνει το Politico, ο Απ. Τζιτζικώστας «θα μπορούσε να οριστεί υπεύθυνος για την περιφερειακή ανάπτυξη».

Όπως αναφέρει το Politico, η εκτίμησή του βασίζεται σε δεκάδες συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και με αξιωματούχους σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τονίζει επίσης με νόημα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν έντονη πίεση για να διασφαλίσουν ότι ο επίτροπός τους θα εξασφαλίσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: