14.9.24

Θα φτάσει στο Συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης;...


 Tις επόμενες ημέρες κάποια Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα –εκεί και όπου είναι εγγεγραμμένος ο Στέφανος Κασσελάκης– συνεδριάζει και αποφασίζει την οριστική διαγραφή τού μέχρι πριν από μία εβδομάδα προέδρου του κόμματος. Η είδηση είναι φανταστική, μπορεί όμως και να μην είναι!...

Μετά την πρώτη κάρτα από την Κεντρική Επιτροπή με την υιοθέτηση της πρότασης μομφής, ήρθε η σειρά της έκτακτης Πολιτικής Γραμματείας, το βράδυ της Πέμπτης. Η Γραμματεία δεν αρκέστηκε στην επανάληψη της απόφασης της Κ.Ε., φρόντισε να σταλεί και ένα νέο, σκληρότερο μήνυμα προς την τέως ηγεσία: «Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών». Που σε απλά ελληνικά σημαίνει: «Αν δεν κάτσεις ήσυχα, Στέφανε, έρχεται η διαγραφή σου από το κόμμα». Πολύ πριν από το Συνέδριο, δηλαδή.

Υπέρ - κατά

Το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο σημειωτέον, αφού το σενάριο διαγραφής του προέδρου απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ. Συν.». Κάποια μέλη –θορυβημένα από την αμφισβήτηση της πρότασης μομφής, αλλά και από την πληροφορία ότι ο αποπεμφθείς πρόεδρος εξεδήλωσε την επιθυμία να επιστρέψει στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου– τάχθηκαν υπέρ της διαγραφής, υπό προϋποθέσεις.

Χαρακτηριστικά, η Ολγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη που πρότεινε τη διαγραφή. «Πρέπει να τον διώξουμε τώρα», είναι μια φράση που αποδίδεται στην αντιπρόεδρο της Βουλής. Επιχείρημά της, ότι ένα στέλεχος, όσο ψηλά και αν είναι, όταν μιλά για «κουκούλες» και «εκτροπή», τότε δεν επιδεικνύει σεβασμό στο Καταστατικό και, ως εκ τούτου, δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ. (Ο όρος «κουκούλες» χρησιμοποιήθηκε από τον Στ. Κασσελάκη στην καταληκτική ομιλία του στην Κ.Ε., διάφορα στελέχη, όμως, πρωτοστατούντος του Γιάννη Μαντζουράνη, του υπενθύμισαν ότι οι κουκούλες είναι συνυφασμένες με τον δωσιλογισμό και όχι με την Αριστερά βέβαια. Ενώ η λέξη «εκτροπή» εμπεριέχετο στην ανάρτηση Κασσελάκη, που είδε το φως της δημοσιότητας, μεσούσης της συνεδρίασης της Π.Γ. την Πέμπτη το βράδυ.)

Αντιθέτως, άλλα στελέχη από την ομάδα των «87» (όπως συνηθίσαμε να τους αποκαλούμε) ήταν κατά της διαγραφής. Οχι από διάθεση συμπάθειας προς τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά γιατί «δεν έχουμε κανένα λόγο να τον θυματοποιήσουμε», σημείωνε ο Γιάννης Ραγκούσης. Στο ίδιο μήκος, εκτός Π.Γ. αυτός, ήταν και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος τασσόταν κατά των διαγραφών από θέση αρχής.

Την ίδια ώρα, η ομάδα Κασσελάκη επαναδραστηριοποιείται. Κοντά στους σταθερούς συνεργάτες του (Μ. Καπνισάκης, Μπ. Παπαδάκης και Ευγενία Κουντούρη) βρίσκουν χώρο και... μετεγγραφές, όπως ο Βαγγ. Αντώναρος και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος – ο τελευταίος ξεκίνησε, ήδη, το έργο της τηλεοπτικής εκπροσώπησης του τ. προέδρου, με βασικό επιχείρημα ότι 160 άνθρωποι (τα μέλη της Κ.Ε. που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής) δεν μπορούν να ακυρώνουν την εκλογή ενός ηγέτη από τη βάση.

Στο 2,5%
Την εβδομάδα που πέρασε, η πλευρά του τ. προέδρου έδωσε περισσότερο την εντύπωση ότι «χτίζει» ένα εξώδικο κατά της πρότασης μομφής και λιγότερο ότι ετοιμάζεται για το επόμενο πολιτικό βήμα. Ωστόσο, η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι τι, τελικώς, θα κάνει ο τ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στις επιχειρήσεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πολλοί αγωνιούν για το επόμενο, εν Ελλάδι, πολιτικό βήμα του. Παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές του περιβάλλοντός του, ο Στέφανος Κασσελάκης ακούγεται πως παρήγγειλε δημοσκόπηση. Εζυγίσθη και εμετρήθη στο… 2,5%, σύμφωνα με πληροφορίες. Αλλά και ο Π. Πολάκης επιμένει ότι δεν του βγήκαν οι δημοσκοπήσεις, του Στ. Κασσελάκη εννοείται.

Κατά συνέπεια, με τις δημοσκοπήσεις κόντρα, χωρίς ικανό αριθμό βουλευτών, πιθανώς δε και χωρίς τους οικονομικούς πόρους που θα συντηρούν ένα νέο πολιτικό φορέα για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον, το εγχείρημα (;) Κασσελάκη μάλλον με επιχείρηση (πολιτικής) αυτοκτονίας μοιάζει. Τούτων δοθέντων... Plan B, και επιχείρηση ανακατάληψης, όχι της Κουμουνδούρου (ως κτιρίου), αλλά του κόμματος. Εν αναμονή, λοιπόν.

Ταυτόχρονα, φυσικά, με την κίνηση Κασσελάκη αναμένονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τους λεγόμενους «87», αλλά και άλλους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου. Πρώτος τον χορό έσυρε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Open την Παρασκευή δήλωσε έτοιμος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Με στόχο, όχι το Κέντρο, αλλά τους αριστερούς προοδευτικούς ανθρώπους, όπως είπε. «Η μεγάλη αλλαγή έρχεται με το όραμα», δήλωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πλατφόρμα του, με δικαιοσύνη και διαφάνεια, έχοντας στο στόχαστρό του τα υπερκέρδη των εταιρικών κολοσσών. Για τα εσωκομματικά, αφού επιχειρηματολόγησε, ότι «τα καταστατικά των κομμάτων δεν τα εξηγούν οι συνταγματολόγοι», παρέπεμψε στη στάση του τ. προέδρου στην Κ.Ε., που έδειξε, έτσι, ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα. Ασκησε, μάλιστα, δριμεία κριτική κατά του Στέφανου Κασσελάκη για τα πεπραγμένα του.

Είδηση επί του… πιεστηρίου: Ο Χρήστος Σπίρτζης πέτυχε τελικώς αυτό που είχε προαναγγείλει. Εκείνος που έφυγε ήταν, τελικά, ο Στέφανος Κασσελάκης και όχι εκείνος, αφού, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας επέβαλε στον πρ. υπουργό την ποινή της επίπληξης, αντί διαγραφής, όπως θα ήθελαν πολλοί από την τέως προεδρική φρουρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οκτώ μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν κατά της διαγραφής, δύο υπέρ, ενώ άλλα τρία μέλη επέλεξαν το λευκό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον Χρήστο Σπίρτζη επιβλήθηκε η ποινή της… επίπληξης, γιατί δεν προσήλθε να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: