22.9.24

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες...


Ανάλυση της Washington Post...
Με μία ανάλυση για τον υπερτουρισμό στην Ευρώπη, η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post συμπεραίνει πως το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε ήταν εκείνο «που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες»...

Κάπου ανάμεσα στις επιθέσεις με νεροπίστολα στη Βαρκελώνη, την απεργία πείνας στα Κανάρια Νησιά, τα νέα τέλη στη Βενετία και τους περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα, έχει γίνει ξεκάθαρο: Οι ντόπιοι σε πολλούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης έχουν κουραστεί με τους τουρίστες, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι ανησυχίες για τον υπερτουρισμό αυξάνονταν εδώ και χρόνια, πολύ πριν ο κορωνοϊός αναγκάσει τα σύνορα να κλείσουν προσωρινά. Μετά από μια παύση λόγω της πανδημίας, η ιλιγγιώδης επιστροφή του συντριπτικού πλήθους έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε πολλά μέρη της Γης. Αυτό το καλοκαίρι, ο κόσμος αντέδρασε με νέους τρόπους.

«Είδαμε πολλές περισσότερες διαμαρτυρίες και πολύ περισσότερο κόσμο να βγαίνει στους δρόμους λέγοντας, 'Φτάνει πια. Φύγετε, τουρίστες'», λέει ο Σεμπάστιαν Ζένκερ, καθηγητής Τουρισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. 

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν μια από τις πιο μεγάλες διαδηλώσεις της σεζόν στη Βαρκελώνη τον Ιούλιο, κρατώντας νεροπίστολα και αναγκάζοντας τους σαστισμένους τουρίστες να φύγουν από τις αυλές των εστιατορίων. Οι κάτοικοι έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Ο μαζικός τουρισμός σκοτώνει την πόλη» και «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους» και είπαν στους δημοσιογράφους ότι οι ντόπιοι δεν είχαν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ζουν εκεί. Ένα μανιφέστο που δημοσιεύτηκε από ομάδες υπεράσπισης ζητούσε από την πόλη να μειώσει τον αριθμό των τερματικών σταθμών κρουαζιέρας, να μειώσει τη δραστηριότητα των αεροδρομίων, να απαγορεύσει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών και να σταματήσει να χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα για την προβολή της πόλης.

Ο παγκόσμιος τουρισμός φέτος αναμένεται να ανακάμψει πλήρως από την πανδημία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. οι διεθνείς αφίξεις έφταναν το 1,5 δισεκατομμύριο το 2019. Και ενώ προορισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν δυσκολευτεί με την εισροή, η αγωνία είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Μόνο η Ισπανία είχε περισσότερους από 53 εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αύξηση 12% από το 2023, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η Ρέιτσελ Ντοντς, καθηγήτρια στη σχολή διαχείρισης φιλοξενίας και τουρισμού στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε ότι είχε προειδοποιήσει ότι ο τουρισμός θα «επιστρέψει χειρότερος από ποτέ» μετά την ηρεμία της πανδημίας, ειδικά σε προορισμούς που δεν επανεξέτασαν την προσέγγισή τους. «Ήταν σαν μια προφητεία που έγινε πραγματικότητα», είπε.

Οι πόλεις αντεπιτίθενται

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές πόλεις αγωνίστηκαν με την έλλειψη τουριστικών κονδυλίων. Αλλά οι κάτοικοι των περιζήτητων προορισμών γνώρισαν επίσης μια πιο ειρηνική, λιγότερο πολυσύχναστη εκδοχή των πόλεών τους.

Η Ντοντς, που διευθύνει μια εταιρεία συμβούλων που ονομάζεται Sustaining Tourism (Βιώσιμος Τουρισμός), είπε ότι πολλοί τοπικοί ηγέτες που ανησυχούσαν για τις συνέπειες του τουρισμού επικεντρώθηκαν στην επιστροφή των επισκεπτών αντί να χτίσουν ένα πιο βιώσιμο μοντέλο.
 
Ενώ πολλοί προορισμοί έχουν δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετοι με τον τουρισμό γενικά, προσπαθούν να τον ελέγξουν - ή τουλάχιστον να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από τους επισκέπτες ως αντάλλαγμα, γράφει η Wachington Post και συνεχίζει αναφερόμενη στα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την 88η ΔΕΘ: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε αυτόν τον μήνα ότι η χώρα θα επιβάλει τέλος 20 ευρώ στους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη και τη Μύκονο κατά τη διάρκεια της πιο πολυσύχναστης καλοκαιρινής περιόδου ήδη από τον επόμενο χρόνο. Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, ενός γραφικού νησιού που έχει κατακλυστεί από τουρίστες που αναζητούν selfies με φόντο λευκά κτίρια και μπλε στέγες, συνιστά όριο 8.000 επισκεπτών από κρουαζιερόπλοια την ημέρα, περίπου το μισό από αυτό που επισκέπτονται το νησί στις πιο πολυσύχναστες μέρες, σύμφωνα με το Reuters. Οι ντόπιοι έχουν παραπονεθεί ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πλημμυρίζουν στο νησί για σύντομο χρόνο, αλλά δεν είναι αρκετοί εκείνοι που κάνουν κράτηση για μεγαλύτερες, πιο προσοδοφόρες διανυκτερεύσεις».

Αποκαλώντας τον κλάδο της κρουαζιέρας 'success story' για την ελληνική οικονομία, η Cruise Lines International Association αμφισβήτησε «την μοναδική εστίαση στον τουρισμό κρουαζιέρας για αυτήν την πρόταση». Δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τοπικούς αξιωματούχους για μέτρα διαχείρισης του τουρισμού και προέτρεψε την κυβέρνηση να αναστείλει τη νέα χρέωση μέχρι το 2026.

Η Βενετία, η οποία είδε τον αριθμό των επισκεπτών για μια νύχτα να αγγίζει το ρεκόρ των 3,5 εκατομμυρίων πέρυσι, δοκίμασε ένα νέο τέλος 5 ευρώ για τους τουρίστες ημερήσιων εκδρομών σε συγκεκριμένες ημέρες από τα τέλη Απριλίου έως τον Ιούλιο. Η εύθραυστη ιταλική πόλη έχει επίσης ανακοινώσει όριο 25 ατόμων για ομάδες ξεναγήσεων και απαγόρευση των μεγαφώνων.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: