27.9.24

Το Ισραήλ λέει ότι χτύπησε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ...


...άγνωστη η τύχη του Νασράλα...

Πυκνά σύννεφα καπνού αναδύονταν το απόγευμα της Παρασκευής από την πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά από πολλαπλές εκρήξεις, που ισοπέδωσαν αρκετά κτίρια με τουλάχιστον δύο νεκρούς και 76 τραυματίες σύμφωνα με τον πρώτο προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου...


Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε ένα «ακριβές χτύπημα» στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στα νότια της πρωτεύουσας.

Στόχος των σφοδρότατων ισραηλινών βομβαρδισμών που έγιναν σήμερα το απόγευμα στη Βηρυτό ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τόνισαν μια ισραηλινή πηγή στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios και ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.



Όμως ακολούθησαν αναφορές πως ο Νασράλα είναι καλά. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι ζωντανός, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην οργάνωση. Επίσης, πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε ότι ο Νασράλα είναι «καλά», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Jerusalem Post μετέδωσε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ο Νασράλα, βρισκόταν στο καταφύγιο που στόχευε ο πρόσφατος βομβαρδισμός και οποιοσδήποτε μέσα θα δυσκολευόταν να επιβιώσει από μια τέτοια επίθεση.


Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ είπε ότι «δεν υπάρχει αλήθεια σε καμία δήλωση» σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού. Δεν διευκρίνισε σε ποιες δηλώσεις αναφερόταν.

Σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι το «κέντρο διοίκησης» ήταν βαθιά χωμένο σε περιοχές αμάχων.


Σύμφωνα με το δίκτυο Al-Manar TV που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, τέσσερα κτίρια καταστράφηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το απογευματινό χτύπημα του IDF στη Βηρυτό ισοπέδωσε έξι κτίρια. Πρόκειται για ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, με έξι έως εννέα κτίρια κατοικιών, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Al Jazeera.


Διασώστες στο σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στα νότια προάστια της Βηρυτού, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. | AP Photo/Hassan Ammar
Ανταποκριτής του BBC κοντά στη σκηνή μίλησε για χάος, με ασθενοφόρα να προσπαθούν να φτάσουν στο σημείο σε δρόμους γεμάτους με ανθρώπους που τρέπονταν σε φυγή.



Όπως μεταδίδει ο Guardian ακούστηκαν τουλάχιστον έξι πολύ ισχυρές εκρήξεις στην πόλη και αυτές ήταν οι μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη Βηρυτό από την έναρξη των μαχών πριν από σχεδόν ένα χρόνο


Το γραφείο του Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που λέει ότι τον απεικονίζει να εγκρίνει την αεροπορική επιδρομή στα κεντρικά της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Μαζί του στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη είναι ο στρατιωτικός γραμματέας και ο αρχηγός του επιτελείου του.
Σε μια πιθανή περαιτέρω ένδειξη της σημασίας των χτυπημάτων, ο Νετανιάχου διέκοψε απότομα την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ αντί να περιμένει μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, όπως έκανε γνωστό το γραφείο του

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ παρακολούθησε το χτύπημα των IDF στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ από το υπόγειο δωμάτιο διοίκησης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, αναφέρει το γραφείο του.


Ο Γιοάβ Γκάλαντ ενώ παρακολουθεί το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του
Η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο τόνισε ότι η μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού αντιπροσωπεύει μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι» που «θα επιφέρει στον δράστη την κατάλληλη τιμωρία».

Εντείνονται οι προετοιμασίες για χερσαία εισβολή

Άρμα μάχης στο βόρειο Ισραήλ, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. | AP Photo/Baz Ratner
Στο μεταξύ, την ώρα που ο Νετανιάχου διαμήνυε από το βήμα του ΟΗΕ ότι θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε τις εφεδρικές του ταξιαρχίες στο βόρειο Ισραήλ σε «επίπεδο ετοιμότητας».

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η 6η και η 228η Ταξιαρχία «κινητοποιήθηκαν για μάχη ως μέρος της βόρειας εκστρατείας τις τελευταίες ημέρες».

Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο θα εκτελεστεί το συντομότερο δυνατό.

«Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε», ανέφερε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Νομίζω ότι το προετοιμάζουμε κάθε μέρα και σίγουρα αυτό είναι μέσα στην εργαλειοθήκη μας».

Ενώ οι εχθροπραξίες είναι πιο έντονες στο νότιο Λίβανο, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν επίσης αναφερθεί στην κοιλάδα Μπεκάα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ανταποκριτές του Al Jazeera είπαν ότι μια επιδρομή χτύπησε τον δρόμο που συνδέει την κοιλάδα Μπεκάα με τη Χομς.

Τουλάχιστον 50 νεκρά παιδιά σε δύο ημέρες
Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στον Λίβανο έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει αιματοχυσία που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες και ότι η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

«Οι πρόσφατες κλιμακώσεις στον Λίβανο δεν είναι τίποτα λιγότερο από καταστροφικές», δήλωσε ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας Ιμράν Ρίτζα. «Γινόμαστε μάρτυρες της πιο θανατηφόρας περιόδου στον Λίβανο εδώ και μια γενιά και πολλοί εκφράζουν τον φόβο τους ότι αυτή είναι μόνο η αρχή».

Από τα ξημερώματα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι στον Λίβανο από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά λέει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες έχουν ήδη σκοτώσει περισσότερα παιδιά την ημέρα από τον πόλεμο του 2006, ο οποίος διήρκεσε 33 ημέρες και σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

«Ο μέσος αριθμός παιδιών που σκοτώνονται την ημέρα στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώνονταν την ημέρα κατά τη διάρκεια της καταστροφικής σύγκρουσης της χώρας το 2006», ανέφερε η UNICEF.

Υπολογίζεται ότι 400 παιδιά, ή περίπου 12 παιδιά την ημέρα, σκοτώθηκαν τότε σε σύγκριση με 50 παιδιά που σκοτώθηκαν σε διάστημα δύο ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: