8.9.24

Την Κυριακή «κληρώνει» για Κασσελάκη...


Στήνονται κάλπες για την πρόταση μομφής...

Ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδικασία εντός της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη...


Η πρόταση της προεδρικής πτέρυγας για την πραγματοποίηση φανερής ψηφοφορίας δεν πέρασε και συνεπώς θα στηθούν κάλπες εντός ολίγου. Ειδικότερα:

Ψήφισαν 212 

Υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας τάχθηκαν 122
Κατά της μυστικής ψηφοφορίας τάχθηκαν 90
Μετά το πέρας και αυτής της διαδικασίες πραγματοποιήθηκε ένα μικρό διάλειμμα προκειμένου να ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, ωστόσο, το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε να βάλει τέλος στις σημερινές διεργασίες.

Οι κάλπες θα στηθούν αύριο, Κυριακή, και η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Τι προηγήθηκε

Μετά από μια ημέρα κατά την οποία τα αντίπαλα στρατόπεδα εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξαν τα χαρτιά τους, ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις στελεχών με ένταση, αντεγκλήσεις και ισχυρές διαφωνίες.

Στο επίκεντρο για αρκετή ώρα βρέθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, δηλαδή εάν θα είναι φανερή ή μυστική. Οι διαφορετικές πλευρές έβαλαν εκπροσώπους προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν επί της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της efsyn.gr, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Παππάς και Ράνια Σβίγκου τάχθηκαν υπέρ της φανερής ψηφοφορίας, ενώ την ίδια στιγμή Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Μαντζουράνης ζητούν μυστική ψηφοφορία.

Χαρακτηριστική της κούρασης και της έντασης που επικράτησε ήταν η ατάκα του ίδιου του προέδρου του κόμματος, ο οποίος βγήκε έξω από την αίθουσα και σχολίασε «όταν αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν θα γυρίσω...»

Τα τρία μεγάλα μέτωπα

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να κάνει μια σκληρή ομιλία και καταγγείλει «φράξιες» και «φατρίες» εκτοξεύοντας βέλη κατά πάντων, αλλά χωρίς να σηκώσει το γάντι των εκλογών κρυπτόμενος πίσω από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.


Στον αντίποδα η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση των 87 κατέθεσε με κάθε επισημότητα κείμενο πρότασης μομφής, στηλιτεύοντας τις ενέργειες του προέδρου του κόμματος, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα-καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις.


Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν κάνει» για πρόεδρος, του ζήτησε να ξεκινήσει διαδικασίες εκλογής και συντάχθηκε με την πρόταση μομφής των 87. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.


Τοποθετήσεις στελεχών

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον καταγράφονται οι τοποθετήσεις προσώπων που έχουν πρωτοστατήσει, καθένα με το δικό του τρόπο, στις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, με τις αιχμές και τα βέλη να μην λείπουν. Ενδεικτικά σύμφωνα με πληροφορίες:

Νίκος Παππάς 

Πρόεδρε, όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει, αλλά να σβήνει. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι, όχι εντελλόμενα. Αλλά και σύντροφοι, που κάνουν μεγάλα λάθη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του δημοσίου λόγου. Δεν βλέπω υπονομευτές ή εντελλόμενα συμφερόντων. Στην αντίθετη άποψη να μην αποδίδουμε αλλότρια κίνητρα. Δεν μπορούν, επίσης, να υπάρχουν και προειλημμένες αποφάσεις για διαφωνίες. 
Το κείμενο της πρότασης μομφής καταδικάζει προτάσεις διαγραφών, όμως στελέχη που το υπογράφουν ζητούσαν καθολική διαγραφή Πολάκη. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν εκλογές γιατί δεν βλέπω εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Δεν καταγράφεται πουθενά.

Σωκράτης Φάμελλος

Υπάρχει έλλειμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα. Και ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ
Όλγα Γεροβασίλη

Λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται. Ακούμε για ενότητα, σύνθεση, υπευθυνότητα κλπ. αλλά τα εννοούμε όλα αυτά; Απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία ακούσαμε σήμερα από τον Πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές. Δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς.
⁠Αμετροέπεια να λέει ο Πρόεδρος ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες γι αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση. 
Μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές Προέδρου.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η σημερινή διχαστική ομιλία του Στεφανου Κασσελάκη επιβεβαιώνει πλήρως τους λόγους που καταθέσαμε πρόταση μομφής. Έχουμε στρατηγική διαφωνία με την συνεχιζόμενη ρευστοποιηση του κόμματος από τον πρόεδρο του, με την συνεχιζόμενη παραγωγή εσωστρέφειας αντί για παραγωγής πολιτικής με ευθύνη του Στέφανου Κασσελακη. 
Είπε ο ο πρόεδρος ότι κάποιοι λένε να φύγει ο Κασσελάκης αντί να φύγει ο Μητσοτάκης. Το να φύγει ο Μητσοτάκης εμείς το λέμε χρόνια τώρα και σήμερα ακόμη πιο δυνατά, όχι ένα χρόνο μόνο. Για να φύγει ο Μητσοτάκης όμως χρειάζεται να αλλάξει η ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Είναι ο προϋπόθεση γιατί ο σημερινός πρόεδρος ρευστοποιεί το κόμμα.
Ομνύει δεκάδες φορές στην βάση αλλά αρνείται να πάει στη βάση και στην προηγούμενη Κ.Ε. με το δημοψήφισμα για συνεργασίες και τώρα για εκλογή από τη βάση. Φοβάται τη βάση και κρύβεται.
Απειλεί με διαγραφές και προγραφές και μας αναφέρει ότι παράδειγμα του στο θέμα αυτό είναι η ΝΔ και η Δεξιά με το δικό της καταστατικο! Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους που αναφέρονται στο κείμενο πρέπει να πάμε στη βάση και τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν για την ηγεσία του.
Ράνια Σβίγκου

Αντίπαλός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικές του. Εδώ μέσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι, δεν υπάρχουν εχθροί, δεν υπάρχουν υπονομευτές. Υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες με διαφορετική άποψη.
Ο κόσμος έχει ανάγκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που θα βρίσκεται στο πλάι του. Που θα είναι παντού, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα της κοινωνίας, στους αγώνες κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, στους αγώνες για αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες δουλειάς, στους αγώνες για δημόσια, δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Γιώργος Βασιλειάδης

Προτείνω να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω. Και να προσφύγουμε στον κυρίαρχο λαό, υπογράμμισε το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Βασιλειάδης κατά την ομιλία του στο κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκείνες κι εκείνοι να αποφασίσουν επιτέλους αν θα λεγόμαστε ΣΥΣΥΑΡ ή όπως αλλιώς, αν θα πρέπει να υπάρχουν οργανώσεις μελών ή λέσχες, αν είναι αναγκαία τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα όπως η Κεντρική Επιτροπή, αν ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων, θα λειτουργεί και θα λογοδοτεί με κανόνες συλλογικότητας, ή θα είναι ο απόλυτος άρχων σε ένα αποξηραμένο κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: