23.8.24

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ - Οργανωμένο σχέδιο...


...καταγγέλλει ο Κασσελάκης ...
 
Στα άκρα η κόντρα με τους 87. Όλοι οι πλευρές μετρούν δυνάμεις με το βλέμμα στη Κ.Ε. και στο Συνέδριο...
Μια μέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης δεν διστάζει να μιλήσει για «οργανωμένο σχέδιο». Σε σχετική ανάρτησή του, υποστηρίζει ότι το σχέδιο αφορά σε «καθημερινό εξευτελισμό» του κόμματος «ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη «Κεντροαριστερά» με «σωτήρα» επιλεγμένο από τη Διαπλοκή».

Χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους και σκληρή γλώσσα, ο Στ. Κασσελάκης τονίζει πως «είμαι πρόεδρος όλων, όχι μίας φράξιας» και καλεί ξανά την ομάδα των 87 «αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν ΤΩΡΑ όλες και όλοι τις ειλικρινείς τους προθέσεις». Δεσμεύεται επίσης ότι θα προχωρήσει σε «καταστατικό συνέδριο στο οποίο θα αλλάξουν όλα».

Η ρήξη στην Πολιτική Γραμματεία

Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν ήρθε η αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον Στέφανου Κασσελάκη και την ομάδα των 87, δηλαδή την εσωκομματική αντιπολίτευση, που έλαβε χώρα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, της Πέμπτης. 

Η νέα κόντρα απέδειξε με ηχηρό τρόπο ότι όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν εκτονωθεί οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και βεβαίως δεν είχε μειωθεί η απόσταση που τους χώριζε σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Τώρα, αμέσως μετά την περίοδο της θερινής ραστώνης, ήρθε ξανά στο προσκήνιο η ένταση που σιγοβράζει – και η οποία αναμένει να κλιμακωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Δυνατά στο «παιχνίδι» της εσωτερικής αντιπαράθεσης μπήκε και ο Παύλος Πολάκης, που έθεσε ευθέως ζήτημα ηγεσίας και μάλιστα δήλωσε ο ίδιος «παρών» για την επόμενη μέρα του κόμματος.


Κεντρική Επιτροπή και ακολουθεί το Συνέδριο

Το βλέμμα όλων τώρα στρέφεται αρχικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να συντηρηθεί το πολεμικό κλίμα και να δοθεί μια πρόγευση για το πώς θα πάει το κόμμα στο Συνέδριο του Οκτωβρίου.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, όλες οι πλευρές μετρούν τις δυνάμεις τους και επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου, επιχειρώντας να χαράξουν τη στρατηγική τους στα πιθανά σενάρια. 

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει από τώρα για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων, όπως είναι η πρόταση μορφή κατά του Στ. Κασσελάκη. Κι αυτό γιατί η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του προέδρου είναι ορατή, με τον Π. Πολάκη να έχει θέσει ζήτημα ηγεσίας και με τους 87 να αμφισβητούν ανοιχτά βασικές και στρατηγικές επιλογές του.


Από την πλευρά του ο Στ. Κασσελάκης καλεί τους 87 να κάνουν άμεσα τις κινήσεις τους και δηλώνει έτοιμος να μονομαχήσει με όποιον δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία. «Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος», δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, κάποιοι από την ομάδα των 87 εισηγούνται να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Βεβαίως, είναι αμφίβολο εάν το κόμμα αντέχει και νέα διάσπαση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Εάν έρθει τελικά η απόλυτη ρήξη, ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς θα διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτών του. Και βεβαίως, άγνωστο παραμένει εάν οι βουλευτές αυτοί θα επιδιώξουν να συνταχθούν με κάποια άλλη κοινοβουλευτική ομάδα (όπως με τους πρώην συντρόφους τους της Νέας Αριστεράς) ή θα διαμορφώσουν έναν νέο φορέα. 


→ «Μοιραίες πολιτικές επιλογές μοιραίων ανθρώπων, οδήγησαν σταδιακά στο σημερινό αποτέλεσμα», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Τάκης Κατσαρός (μέλος του Πανελλαδικού Μεταβατικού Συντονιστικού Οργάνου της Νέας Αριστεράς), σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ.


Η ανάρτηση Κασσελάκη

Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη «Κεντροαριστερά» με «σωτήρα» επιλεγμένο από τη Διαπλοκή.

Διότι αυτά τα σχήματα μόνο μέσω ίντριγκας εμφανίζονται.
Η θέση μου δε μου επιτρέπει να το επιτρέψω.

Είμαι Πρόεδρος όλων. Όχι μίας φράξιας. Χρέος μου είναι να κρατήσω την αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την αξιοπρέπεια του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν ΤΩΡΑ όλες και όλοι τις ειλικρινείς τους προθέσεις.
Δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια.

Προσωπικά, θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις. Σε ένα καταστατικό συνέδριο στο οποίο θα αλλάξουν όλα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει το κόμμα των μελών, των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας ή θα γίνει ένα κατάλοιπο που το προσπέρασε η εποχή.
Ας σεβαστούμε όλοι τους ανθρώπους που μας στήριξαν και αγωνιούν. Δε χρωστούν τίποτα να τους τραβάμε στον πάτο της προσωπικής ιδιοτέλειας.
Αξιοπρέπεια τώρα. Ώστε να υπάρξει αντιπολίτευση τώρα.

Γιατί παρόλες τις τεράστιες εσωκομματικές προσπάθειες απαξίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και σήμερα έναν φοβάται επειδή δεν τον ελέγχει: Τον δικό σας, τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: