17.7.24

Τα λεφτά σας πιάνουν τόπο...



Η ακρίβεια στο ρεύμα έχει δύο αιτίες. Η μία είναι ευρωπαϊκή και αφορά τη δομή της αγοράς: χρηματιστήρια ενέργειας, και οριακή τιμολόγηση με βάση την τιμή της πιο ακριβής μονάδας φυσικού αερίου... 
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το 80% του ημερήσιου ρεύματος παράγεται από ΑΠΕ με σχεδόν μηδενικό κόστος, θα τιμολογείται όλο με τιμή 150 ευρώ τη μεγαβατώρα που μπορεί να δίνει η ακριβότερη θερμική μονάδα, για έστω και 1% της ημερήσιας παραγωγής.
Πάνω σε αυτή την προβληματική δομή, πατά το εγχώριο καρτέλ και χειραγωγεί τις τιμές. Οι παραγωγοί που διαθέτουν θερμικές μονάδες, πρωτίστως η ΔΕΗ και δίπλα της οι μικρότεροι, τις εντάσσουν επιλεκτικά στο μείγμα, με στόχο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές. Αυτή είναι η δεύτερη πτυχή.
Επιπλέον, η ΔΕΗ δεν αναπτύσσει την αποθήκευση που θα επέτρεπε στην ενέργεια από ΑΠΕ να καταναλώνεται όταν υπάρχει ανάγκη και όχι τη στιγμή που παράγεται, ακριβώς γιατί βγάζει υπερκέρδη από την παρούσα κατάσταση. 
Και γιατί να το κάνει; Ιδιωτικό μαγαζί είναι, στη μεγιστοποίηση του κέρδους αποσκοπεί, που μεταφράζεται και σε μεγαλύτερες αμοιβές για τον Στάσση και την παρέα του. 
Όχι, προφανώς, στην εξασφάλιση ενός θεμελιώδους κοινωνικού αγαθού. Κάτι τέτοιο θα ήταν αναχρονιστικό και αντιαναπτυξιακό…
Προσθέστε στα παραπάνω και τις εξαγωγές ρεύματος που είναι υποχρεωμένη να κάνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. 
Όταν οι τιμές στις γειτονικές χώρες είναι υψηλές, όπως τώρα λόγω συντήρησης του πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία και του καλωδίου που συνδέει τη Ρουμανία με την Ουγγαρία, τότε οι εγχώριοι παραγωγοί θα πουλήσουν το ρεύμα εκεί, αδιαφορώντας για το πού θα φτάσει η τιμή του στην Ελλάδα.
Η περιβόητη πράσινη μετάβαση εξελίσσεται σε μια διαρκής ληστεία των καταναλωτών από τα καρτέλ της ενέργειας, με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ευρωγραφειοκρατίας. 
Κατά τα άλλα, φταίει ο κόσμος που αντιδρά και βαφτίζεται αρνητής της κλιματικής αλλαγής, αν όχι ακροδεξιός…
Τα δε μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση, εκτός από ασπιρίνες, είναι και στάχτη στα μάτια, για να δείξει ότι δήθεν κάνει κάτι για να πατάξει την αισχροκέρδεια, ενώ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της. 
Παρηγορηθείτε όμως από το γεγονός ότι κάθε χρόνο η ΔΕΗ ανακοινώνει ρεκόρ κερδών, εξαγοράζει εταιρείες στη Ρουμανία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και φυσικά, μοιράζει διαφήμιση σε όλα τα κανάλια και παχυλά μπόνους στα golden boys. 
Τα λεφτά σας πιάνουν τόπο, κοιμηθείτε ήσυχοι. Μην το παρακάνετε όμως με το air condition γιατί μετά θα πρέπει να πληρώσετε ένα νεφρό στον Στάσση, τον Μυτιληναίο, τον Περιστέρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: