16.7.24

Τι έκανε ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ πριν απ' την επίθεση...



Νέα στοιχεία που φωτίζουν τις κινήσεις του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρους το 48ωρο προτού επιτεθεί στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN ο 20χρονος δράστης έκανε... μια σειρά από στάσεις στην περιοχή του Πίτσμπεργκ. 

Την Παρασκευή, πήγε σε ένα πεδίο βολής όπου ήταν μέλος και εξασκήθηκε στη βολή, είπε στο CNN ένας αξιωματούχος της επιβολής του νόμου. Το επόμενο πρωί, ο Κρουκς πήγε σε ένα  πολυκατάστημα Home Depot, όπου αγόρασε μια σκάλα και σε ένα κατάστημα όπλων, όπου αγόρασε 50 φυσίγγια, είπε ο αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, ο Κρουκς οδήγησε το αυτοκίνητό του, ένα Hyundai Sonata, περίπου μια ώρα βόρεια, και βρέθηκε στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια όπου χιλιάδες είχαν συρρεύσει για τη συγκέντρωση του Τραμπ.

Πάρκαρε το αυτοκίνητο έξω τον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης, με έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κρυμμένο στο πορτμπαγκάζ που ήταν συνδεδεμένο με έναν πομπό που μετέφερε, είπε ο αξιωματούχος. Στη συνέχεια, πιστεύουν οι ερευνητές, χρησιμοποίησε τη σκάλα που μόλις είχε αγοράσει για να ανέβει σε ένα κοντινό κτίριο και άνοιξε πυρ εναντίον του πρώην προέδρου.

Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν ένα κίνητρο πίσω από την απόπειρα δολοφονίας, εξετάζουν εξονυχιστικά τις κινήσεις του Κρουκς πριν από την επίθεση και προσπαθούν να συνθέσουν ένα χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του που οδήγησαν σε αυτήν.

Ωστόσο, οι ερευνητές εντυπωσιάζονται από την έλλειψη στοιχείων που βρίσκουν σχετικά με τη νοοτροπία και τα πιθανά κίνητρα του Κρουκς. Ακόμη και μετά το άνοιγμα του τηλεφώνου του και έρευνα στον υπολογιστή του, σάρωση του ιστορικού αναζήτησης και και συνεντεύξεις από την οικογένεια και τους φίλους του, οι πράκτορες δεν έχουν βρει ακόμα στοιχεία που να υποδηλώνουν πολιτική ή ιδεολογική ώθηση για τον πυροβολισμό, είπαν πηγές επιβολής του νόμου στο CNN.

Αντίθετα, τα στοιχεία που βρήκαν φαίνεται να δείχνουν τυπικές διαδικτυακές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του ενδιαφέροντος για την κωδικοποίηση υπολογιστών και τα παιχνίδια, είπαν οι πηγές - και αυτό έχει εγείρει περισσότερα ερωτήματα.

Η επίθεσή του θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο καταστροφική καθώς είχε έναν πυροκροτητή με τηλεχειρισμό στο σώμα του και το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του περιείχε ένα μεταλλικό κουτί με εκρηκτικά που ήταν συνδεδεμένο με καλώδια σε έναν δέκτη, είπε η πηγή επιβολής του νόμου.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ένοπλος μπορεί να σχεδίαζε να πυροδοτήσει μια έκρηξη από απόσταση και οι ερευνητές εξετάζουν τη θεωρία ότι μπορεί να σχεδίαζε να αποσπάσει την προσοχή κατά τη διάρκεια του πυροβολισμού.

Δεν είναι σαφές πώς ο 20χρονος συγκέντρωσε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του. Οι ερευνητές που αναλύουν το ιστορικό της διαδικτυακής του αναζήτησης δεν έχουν βρει καμία ένδειξη ότι ερευνούσε πώς να φτιάχνει αυτοσχέδια εκρηκτικά, δήλωσαν αξιωματούχοι επιβολής του νόμου.

Το τουφέκι τύπου AR που χρησιμοποίησε για να πυροβολήσει κατά του Τραμπ αγοράστηκε νόμιμα από τον πατέρα του, Μάθιου Κρουκς. Ήταν ένα από τα περισσότερα από 20 πυροβόλα όπλα που είχαν καταχωρηθεί στον πρεσβύτερο Κρουκς, τα οποία φυλάσσονταν στο σπίτι της οικογένειας, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας της Πολιτείας της Πενσυλβάνια που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, είπε ο αξιωματούχος. Όλα τα όπλα αγοράστηκαν νόμιμα.

Ο δράστης της επίθεσης του Σαββάτου και ο πατέρας του ήταν μέλη του Clairton Sportsmen's Club, μιας λέσχης όπλων σε απόσταση περίπου 25 λεπτών με το αυτοκίνητο από το σπίτι του, και τους άρεσε να πυροβολούν μαζί, σύμφωνα με αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Ο Rob Bootay, δικηγόρος του συλλόγου, επιβεβαίωσε σε μια δήλωση ότι ο νεότερος Κρουκς ήταν μέλος.

Ο Κρουκς αγόρασε τα 50 φυσίγγια το πρωί της επίθεσης στο Allegheny Arms and Gun Works, ένα τοπικό κατάστημα όπλων στη γενέτειρά του, στο Μπέθελ Παρκ, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της επιβολής του νόμου. Ο Μπρους Πίεντλ, ιδιοκτήτης του καταστήματος, δήλωσε ότι «είμαστε ευγνώμονες που ο Πρόεδρος Τραμπ δεν δολοφονήθηκε και οι καρδιές και οι προσευχές μας είναι προς όλα τα θύματα αυτού του φρικτού περιστατικού».

Ένας εκπρόσωπος του Home Depot, όπου ο Κρουκς αγόρασε τη σκάλα, είπε σε μια δήλωση ότι «καταδικάζουμε τη βία κατά του πρώην προέδρου Τραμπ και οι σκέψεις μας είναι μαζί του, τα άλλα θύματα των φρικτών γεγονότων του Σαββάτου και τις οικογένειές τους».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Κρουκς χρησιμοποίησε τα πυρομαχικά ή τη σκάλα που αγόρασε το Σάββατο κατά την επίθεσή του αργότερα εκείνη την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: