2.7.24

Λογαριασμοί ρεύματος: Η «ακτινογραφία» των αυξήσεων...


Ράλι άνω του 50% μέσα σε δύο μήνες...

Με νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ήλθε ο Ιούλιος που σε διάστημα μόλις δύο μηνών ξεπερνούν το 50%, καθώς σημαντικές αυξήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Ιούνιο και πλέον προστίθενται και οι τρέχουσες...

 
Με βάση τις τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές στο «πράσινο» - ειδικό τιμολόγιο, στο οποίο έχει μεταπέσει φέτος η πλειοψηφία των νοικοκυριών, για τον Ιούλιο προκύπτουν αυξήσεις που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 10% έναντι του προηγούμενου μήνα (16,6 λεπτά/κιλοβατώρα σήμερα, έναντι 15 λεπτών τον Ιούνιο) και το 51% έναντι του Μαΐου, όταν η μέση κιλοβατώρα βρισκόταν κοντά στα 11 λεπτά.


Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει για τον τρέχοντα μήνα η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) στο «πράσινο» τιμολόγιο, θεσμοθετημένο από την κυβέρνηση ΝΔ και ιδιαιτέρως προβεβλημένο από την ίδια, καταγράφονται κατά βάση αυξήσεις, που μάλιστα φτάνουν έως και 38,76%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις προμηθευτές οι οποίοι είναι και ηλεκτροπαραγωγοί, που ανακοίνωσαν μικρές μειώσεις (από 2,63% έως 3,93%) και πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για απορρόφηση των αναμενόμενων ανατιμήσεων από τους «μεγάλους», τον Ιούνιο είχαν προχωρήσει σε ανατιμήσεις από 55% έως και 70%...

Σε κάθε περίπτωση οι τιμές της κιλοβατώρας είναι εμφανώς αυξημένες: ξεκινούν από 13,557 λεπτά και φτάνουν έως 20,5 λεπτά -έναντι 11,898- 19,2 λεπτών τον Ιούνιο, και 9,5 - 16,5 λεπτών το Μάιο.

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η πιο χαμηλή τιμή στο ειδικό τιμολόγιο προέρχεται από τη ΔΕΗ η οποία «άντεξε» (ξανά) να προχωρήσει σε μια ακόμη μεγάλη έκπτωση, της τάξεως του 31% επί της βασικής τιμής (από 38% τον Ιούνιο των ευρωεκλογών), όταν το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου κινήθηκε πιο συντηρητικά με εκπτώσεις από 10% έως 20%. Σε κάθε περίπτωση και εδώ καταγράφεται αύξηση κατά σχεδόν 14% (με τιμή κιλοβατώρας 13,557 λεπτά τον Ιούλιο, από 11,898 λεπτά τον Ιούνιο) με την τιμή να κινείται πολύ κοντά στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2024.

Συνεχίζεται η άνοδος – Νέα πρωτιά

Οι νέες ανατιμήσεις στη λιανική συνδέονται με την αντίστοιχη κούρσα ανόδου της μέσης χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο, που έκλεισε στα 98,89 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 81,08 ευρώ τον Μάιο (+22%).

Ο Ιούλιος επίσης ξεκίνησε με υψηλές πτήσεις στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού από τα 148,70 ευρώ/μεγαβατώρα και σήμερα βρίσκεται στα 116,95, επίπεδα που εμφανίζονταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη σημερινή τιμή η Ελλάδα επιστρέφει ξανά στην πρώτη θέση (μαζί με τις Βουλγαρία-Ρουμανία) με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη.

Εφόσον η τάση αυτή διατηρηθεί τότε είναι μάλλον βέβαιο ότι οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής θα συνεχιστούν το επόμενο δίμηνο.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: