30.6.24

Ρήγμα κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ...


 
Οι αναρτήσεις Κασσελάκη, η έμμεση απάντηση Τσίπρα και ο πόλεμος χαρακωμάτων για την «Αυγή», τα «μαύρα ταμεία», αλλά και για το ποιος «θα αναλάβει» το κόμμα • Τι λένε στελέχη του κόμματος...
Δραματικές διαφαίνονται οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία κορυφώθηκε αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του -αρχικά τον κατηγορούσε για υπονόμευσης, μετά το «μάζεψε»-, έδωσε τελεσίγραφο στον πρώην πρωθυπουργό: «Ή αναλαμβάνεις εσύ το κόμμα ή με στηρίζεις απαρέγκλιτα», θα μπορούσε να είναι το μήνυμά της, με λίγο διαφορετικά λόγια.


Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφύγει να δώσει άμεση απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη και πολλά αναμένεται να κριθούν για το πού μπορεί να φτάσει αυτή η έμμεση, αλλά σαφής σύγκρουση, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν απαντήσει και σηκώσει το γάντι ή αν αποφασίσει να αντιδράσει με άλλο τρόπο.


Όλα αυτά ενώ την Πέμπτη πιθανότατα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και στις 7 Ιουλίου η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα πουν οι δύο πλευρές. 

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη

Μετά την κόντρα που προέκυψε από τη φερόμενη προσωπική επιστολή Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα, για την ενίσχυση της «Αυγής», και την απάντηση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, ότι είναι χυδαιότητες όσα λέγονται, ο Στέφανος Κασσελάκης, από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, σε ανάρτησή του απαντά στις επικρίσεις και στους «αντιρρησίες» εξαπολύοντας βέλη, ισχυριζόμενος ότι στόχος του δεν είναι η καρέκλα αλλά να ασκήσει απερίσπαστος «το λειτούργημά του και να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή».

Και με αρκούντως επιθετικό τρόπο, και ενώ κύκλοι γύρω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι πίσω από την επιστολή των 87 είναι ο Αλέξης Τσίπρας, πρόσθεσε:


«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται την ευκαιρία να διεκδικήσει να κυβερνήσει και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών», προσθέτοντας: «Και γι' αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης: Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή».

«Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια.
-Με εξυγίανση που είναι επιβεβλημένη τώρα, γιατί το καράβι πέφτει οικονομικά στα βράχια.
-Με καταστατικό συνέδριο.
-Με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία χωρίς επετηρίδες και μέλη δύο ταχυτήτων.
-Με ανανέωση στελεχών αντίστοιχη αυτής του ευρωψηφοδελτίου.
-Με δύναμη, εξουσία και εμπιστοσύνη στη βάση του κόμματος.
-Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δε θα συρθεί πίσω από άλλους, αλλά θα ηγηθεί της προσπάθειας για μία μεγάλη Κεντροαριστερά ξεκινώντας από το κοινωνικό πεδίο».


Αυτό είναι το κείμενο που υπάρχει στο Χ, ωστόσο το αρχικό, που άλλαξε μέσα στα πρώτα λεπτά, ο Στέφανος Κασσελάκη καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να «σταματήσει την υπονόμευση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος στο τέλος της ανάρτησής του έγραψε αρχικά «σταμάτα την υπονόμευση» αλλά μετά διέγραψε την ανάρτηση, χωρίς τη συγκεκριμένη φράση.

Η πρώτη τετ α τετ αντιπαράθεση του κ. Κασσελάκη με την φρουρά Τσίπρα αναμένεται να γίνει την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση μετά από μήνες αδράνειας της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Πέμπτη, όπως αναφέρει το Mega.

Η απάντηση Τσίπρα: «Δώσε εξουσία...»
Με πλάγιο, αλλά σαφή τρόπο απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του κατά την αναγόρευσή το σε επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι «δεν μετάνιωσε που παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος» πριν από ένα χρόνο.

«Λίγες μέρες αργότερα (σ.σ. από την παραίτησή του), ενώ περπατούσα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun eğme – Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, είπε. Θα το θυμάμαι πάντα», πρόσθεσε.

Πάντως, σε μια αποστροφή του λόγου του, απευθυνόμενος στους φοιτητές, αναφερόμενος στον Αβραάμ Λίνκολν, είπε: «Δώσε εξουσία σε έναν άνθρωπο για να δεις τον πραγματικό του χαρακτήρα». Και πρόσθεσε ότι το να έχεις τη δύναμη ν’ αλλάξεις τα πράγματα είναι μεγάλη πρόκληση, και τόνισε: «Η συνειδητοποίηση των στόχων σας στη ζωή είναι σπουδαία υπόθεση, αλλά η μεγαλύτερη απ’ όλες τις προκλήσεις, είναι το πώς θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετε: Θα έχετε την υπομονή να ακούσετε;».

Σύγκρουση και στα χαρακώματα

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει δηλώσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ και άλλων στελεχών του κόμματος, είτε συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη είτε στελεχών που επιμένουν να του ασκούν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το κόμμα και τα όργανα.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που «απολύθηκε» από τη θέση του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτήρισε θλιβερή εξέλιξη τις αναρτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε: 

«Στην πρώτη τον κατηγορούσε για υπονομευτή, στη δεύτερη για εσωκομματικά παιχνίδια, στα οποία δεν συμμετείχε…Δεν κατάλαβα τι ήθελε. Ήταν παραληρηματικό», και πρόσθεσε αναφερόμενος και στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ότι «αντί να πάμε μπροστά σε σχέση με το 17,8%, χάσαμε ακόμη 3 μονάδες και 340.00 ψήφους. Ο κόσμος κρίνει, καταλαβαίνει ότι το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό».


Σύμφωνα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, «πρέπει να δώσει ο κ. Κασσελάκης τον λόγο στη βάση για να αποφασίσει για όλα αυτά» ενώ αναρωτήθηκε: «Εάν ο κ. Κασσελάκης δεν έχει παραιτηθεί ακόμη – γιατί ζητεί από κάποιον άλλο να αναλάβει; Θα πρέπει να το κάνει».

Από την πλευρά του, ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Πέτρος Παππάς, προσπάθησε να εξηγήσει αυτά που έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Ως παιχνίδια εννοεί ο Στέφανος Κασσελάκης τις επιστολές τις διαρροές, τους κύκλους, τις απαντήσεις μέσω τρίτων αν θέλετε ενδεχομένως και τις προσκλήσεις σε στελέχη που υπονόμευσαν πρόσφατα το σώμα της Αριστεράς», είπε.


Ωστόσο, ο Γιώργος Βασιλειάδης, δείχνοντας σαφώς τον Στέφανο Κασσελάκη, είπε: «Αυτό το πράγμα είναι διαλυτικό για το ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ είναι σαν να είμαστε στο survivor ή σε reality από τη μορφή που μέσω social media πάει να γίνει πολιτική. Δεν μπορείς να χρεώνεις στον πρώην πρόεδρο ό,τι κι αν συμβαίνει μέσα στο κόμμα».

Ανησυχία εξέφρασε ο Σίμος Κεδίκογλου, που τόνισε ότι «το κόμμα έχει μπει σε ράγες αυτοδιάλυσης και αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο ή θα έχουμε μια επιπλέον διάσπαση ή θα έχουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ μικρό. Με αποτέλεσμα το ποσοστό των τελευταίων εκλογών δεν θα είναι ο βατήρας για να ανέβουμε αλλά θα είναι το ταβάνι που έχουμε πιάσει».

Επίσης, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, που ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο του κόμματος, μίλησε για «μπουρλότο».

«Ο κ. Κασσελάκης δεν αντέχει την κριτική, δεν αντέχει την άλλη άποψη. Και προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ποιανού κόμματος ήρθε να ηγηθεί» ανέφερε στον ΣΚΑΪ και αναρωτήθηκε: «Τι ώθησε τον κ. Κασσελάκη να πυροβολά τα πόδια του και να μιλάει για μαύρα ταμεία, κάτι που είναι γνωστό σε όλους ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίστανται;». Ενώ είπε με νόημα: «Εάν έχει στοιχεία ας πάει στον εισαγγελέα. Αν και ο ίδιος προσπάθησε να τα μαζέψει», κατέληξε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: