21.6.24

Καίγεται η Πελοπόννησος...



Νεκρός κτηνοτρόφος στην Ηλεία...
Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν και σήμερα οι δυνάμεις κατάσβεσης, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πολλά πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας και τα οποία εξαπλώνονται λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους... 

Στη Μυρτιά της Ηλείας, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ένας 55χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος διακομίστηκε μέσω ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Πύργου, όπου κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι Ηλείας, όμως φέρεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία και να έπαθε αναρρόφηση.


Οι πιο μεγάλες πυρκαγιές εξελίσσονται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στους νομούς Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλεία και Αρκαδίας, με εντολές εκκένωσης οικισμών καθώς και με σπίτια να έχουν (ήδη) τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ έκλεισε η εθνική οδός Πύργου - Πατρών από Χανάκια μέχρι Δουνέικα.



Τα πύρινα μέτωπα

Συγκεκριμένα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15:25 στο Κρανίδι Αργολίδας και πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις. Η φωτιά ήταν εξαρχής κοντά σε σπίτια με ορισμένα κτίρια να καίγονται περιμετρικά της περιοχής. Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους, ώστε να απομακρυνθούν από το ανατολικό Κρανίδι Αργολίδας και να κατευθυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη. Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες 21 οχήματα κι από αέρος 6 ελικόπτερα.  

Στην Αργολίδα, φωτιά έχει ξεσπάσει και κοντά στην περιοχή Λύρκεια και καίει δασική έκταση. Για τη φωτιά ενεργοποιήθηκε και μήνυμα του 112 και αναφέρει πως πρόκειται για δασική πυρκαγιά και καλεί τους κατοίκους από Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο να απομακρυνθούν προς Λύρκεια.



Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαστραντώνη του δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα, όπου οι κάτοικοι έχουν λάβει μέχρι στιγμής συνεχή μηνύματα από το 112, για να εγκαταλείψουν συγκεκριμένους οικισμούς. Η φωτιά κινείται πλέον στα διοικητικά όρια με την περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 38 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.



Στην Ηλεία, οι κάτοικοι των οικισμών Μυρτιά, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας και Σκουροχώρι κλήθηκαν μέσω του 112 να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς τον Πύργο. Επίσης, οι κάτοικοι σε Βάλμη και Μασουραίικα να μεταβούν προς Σιμόπουλο. Στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αλποχώρι Ηλείας γύρω στις 17.00 επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 19 οχήματα κι από αέρος 8 αεροσκάφη κι 3 ελικόπτερα.



Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης δήλωσε ότι η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη, σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και τόνισε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Στην Αρκαδία, όσοι βρίσκονταν στο χωριό Χωρέμι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Βελιγοστή, ενώ όσοι βρίσκονται στις περιοχές Απιδίτσα και Χρούσα, ζητήθηκε να μεταβούν προς Μεγαλόπολη, μετά τη φωτιά που ξέσπασε κοντά στο ορυχείο της ΔΕΗ. Στο δε Χωρέμι, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό κι όπως κατέδειξε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, έκαψε αρκετά σπίτια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη.


Επιπλέον πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:05 σε αγροτοδασική έκταση στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 15:05 στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Στην Κεφαλονιά, πυρκαγιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Διβαράτα (Μύρτος) και συγκεκριμένα στο βουνό πάνω από τον δρόμο. Την πυροσβεστική ειδοποίησαν κάτοικοι της περιοχής που είδαν τον καπνό. Η πυρκαγιά είναι μακρυά από κατοικημένες περιοχές. Αυτή την ώρα, επιχειρούν 21 πυροσβέστες και έξι οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο ή οριοθετημένες

Σε ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς η Αττική, με ένα νέο μέτωπο να ξεπηδά στο Μαύρο Λιθάρι Σαρωνίδας, λίγο αφότου τέθηκε υπό έλεγχο αυτό της Κερατέας. Ωστόσο, οριοθετήθηκε και αυτή σύντομα. Νωρίτερα, οι πολίτες είχαν κληθεί να απομακρυνθούν προς Γλυφάδα, ενώ εκκενώθηκε και κατασκήνωση.  Η Τροχαία αποδίδει στην κυκλοφορία τη λεωφόρο Σουνίου, που είχε κλείσει από το ύψος της οδού Ηλέκτρας έως το ύψος της οδού Μίνωος. 


Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, η δασική φωτιά προκλήθηκε περί τις 14:00 και είναι πλησίον του ξενοδοχείου «Alexander» στην παραλιακή λεωφόρο. Για την κατάσβεση της ενεργούν 39 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήματα, εννέα οχήματα και ένα ελικόπτερο, υδροφόρες, όπως και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας Σαρωνικού.

Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα και σε δασική έκταση στον νομό Κορινθίας, στην περιοχή Δροσοπηγή, ενώ η πυροσβεστική έχει σπεύσει με επίγεια και εναέρια μέσα. Σύμφωνα με την υπηρεσία, έχει τεθεί πλέον υπό μερικό έλεγχο. Για την κατάσβεση της κινητοποιήθηκαν 12 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και τρία αεροσκάφη. 

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αμφιθέα Λάρισας (μάλιστα ήχησε και το 112 καλώντας σε ετοιμότητα τους κατοίκους), όπου επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου). Ομοίως υπό έλεγχο και η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα σε περιοχή ανάμεσα στο Λουτρό και το Κάστρο του Δήμου Λαρισαίων. Στο σημείο είχαν σπεύσει 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

​Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και στην Εύβοια. Σύμφωνα με το τοπικό evima, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Φιδονήσι στην περιοχή της Πούντας στο δήμου Κύμης Αλιβερίου, από σκαπτικό μηχάνημα, το οποίο έπεσε σε γκρεμό 200 μέτρων την ώρα που εκτελούσε εργασίες (και από την απότομη πτώση προκλήθηκε η πυρκαγιά). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ένας τραυματίας. Στο σημείο βρίσκονται Πυροσβέστες με Πυροσβεστικά οχήματα από το Αλιβέρι, ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις και από τη Χαλκίδα.

Στη Χίο, τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο η φωτιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα σε τροχόσπιτο που στάθμευε σε μαστιχοχώραφο, μεταξύ Θυμιανών και Νεχωρίου, γύρω στα 4 - 5 χλμ, έξω από την πρωτεύουσα του νησιού. 

Χαμηλή βλάστηση κατακαίει εστία που βρίσκεται σε εξέλιξη στον παράδρομο της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας, στη Θήβα. Η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κινητοποιήθηκαν 30 Πυροσβέστες με 13 οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: