28.6.24

Πυρκαγιές στην Κρήτη και στη Μεσσηνία...



Αυξημένος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς αναμένονται ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής να προειδοποιεί. Ήδη οι νομοί Ρεθύμνης και Χανίων έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία σε δάση...

Νέες πυρκαγιές

Στο μεταξύ μόνο στην Κρήτη από το πρωί έχουν ξεσπάσει δύο πυρκαγιές, μία στο Ρέθυμνο και μία στο Ηράκλειο.

Φωτιά ξέσπασε στην Κάτω Σακτούρια Ρεθύμνου, με τους κατοίκους να λαμβάνουν προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά τους, μέσω του 112, να βρίσκονται σε ετοιμότητα.


«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κάτω Σακτούρια Ρεθύμνου. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το 112 στο μήνυμά του.


Στο σημείο επιχειρούν 13 οχήματα και 30 πυροσβέστες. 


Στο Ηράκλειο φωτιά ξέσπασε κοντά σε αθλητικό κέντρο σε παράλληλο δρόμο του ΒΟΑΚ, στο ύψος της Λεωφόρου Παπαναστασίου Ηράκλειο. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες που έχουν σπεύσει με 4 οχήματα.

Φωτιές και στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πλατύ Μεσσηνίας.

Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στις 14:40 και στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα και 7 οχήματα, ενώ εναέριες ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη.


Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 12 το μεσημέρι στο Πεταλίδι Μεσσηνίας όπου έκαιγε αγροτοδασική έκταση χωρίς πάντως να απειληθούν οι παρακείμενοι οικισμοί. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ εναέριες ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.


Δύο πυρκαγιές στις Σέρρες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στον νομό Σερρών.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά, στο όρος Κρούσια, του δήμου Σιντικής Σερρών, όπου επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 2ης ΕΜΟΔΕ, 8 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά ξέσπασε και στο Βαμβακόφυτο Σερρών.


Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές σε Χανιά-Ρέθυμνο

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς με κατηγορία 4 για όλο τον Νομό Χανίων για αύριο Σάββατο 29/6 σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών, που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος, αλλά το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Ιδιαιτέρως, λόγω του κινδύνου αυτού είναι σε ισχύ η προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων. Η απαγόρευση για τον Δήμο Χανίων αφορά στο Δάσος του Αγίου Ματθαίου, το δασάκι στο Πρεβαντόριο και το Πάρκο Ανεμόμυλων στα Καθιανά. Κάθε παράβαση της απαγόρευσης επισύρει διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ ενώ αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς, η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται πολύ υψηλή με βαθμό επικινδυνότητας 4 και ως εκ τούτου με απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθ' όλη την διάρκεια του 24ώρου, στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές: Δήμος Ρεθύμνης: - Περιαστικά δάση Ευλιγιά, Προφ. Ηλία και Αγίου Ιωάννη - Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου, 'Αλσος Παράδεισου Αρμένων. Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου, η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη (με ζώνη απαγόρευσης 50 μ εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού) έως την λίμνη Πρέβελη, η περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη, από την ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη στην θάλασσα, το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης και στο Δήμο Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών.

Β. Κικίλιας: «Η μισή Ελλάδα στο πορτοκαλί»

Έκκληση στους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να συνεργάζονται με τις Αρχές εν όψει των επόμενων ημερών με την υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές, έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «από σήμερα, αργά το βράδυ και καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι και το μεσημέρι-απόγευμα της Κυριακής, φαίνεται ότι η μισή χώρα βρίσκεται στο πορτοκαλί σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών εξαιτίας θυελλωδών ανέμων 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ. Άρα, στο πορτοκαλί θα είναι η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, όλα τα νησιά των Κυκλάδων, όλη η Εύβοια, η Βοιωτία μέχρι και την Λιβαδειά, η Αττική, ο Νομός Κορίνθου, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Λακωνία, τα Κύθηρα και όλη η Κρήτη».

Ο Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες «να συνεργαστούν μαζί με την κρατική μηχανή, που είναι σε εγρήγορση και σε απόλυτη ετοιμότητα. Και να βοηθήσουμε έτσι ώστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, σε ό,τι έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες και την πρόκληση πυρκαγιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: