24.5.24

Παρέμεινε αλαζονικός παρά την πανηγυρική διάψευση των επιλογών του...



Σε προσωπικές αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς, αντί ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας ξόδεψε τον χρόνο που είχε για τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Φτωχός σε... ουσιαστικά επιχειρήματα, ο πρωθυπουργός κατέφυγε και στη δευτερολογία του στη λιωμένη πια καραμέλα του 41% για να αντικρούσει τον καταιγισμό πυρών από την αντιπολίτευση σχετικά με τους ατελέσφορους για τους πολίτες κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κι επανέλαβε για ακόμη μια φορά τα υφιστάμενα και ανεπαρκή μέτρα, χωρίς να ανακοινώνει τίποτα καινούριο. 


Παράλληλα, επιτέθηκε ξανά κατά του Στέφανου Κασσελάκη για το ταξίδι που θα κάνει στην Παλαιστίνη την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη αφέλεια», ενώ σε σχέση με την απροθυμία κύρωσης των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τη στιγμή που η Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της έναντι των προκλήσεων των γειτόνων, «έρχεστε και λέτε να τα κυρώσουμε τώρα». «Σηκώνω τα χέρια ψηλά» σχολίασε αλαζονικά, ενώ στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε: «Μας τη φορτώσατε τη συμφωνία, μην κουνάτε και το δάχτυλο».


Και αυτή τη φορά, αποχώρησε προκλητικά, χωρίς να ακούσει ζωντανά τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, όπως είχε κάνει και μετά την πρώτη του τοποθέτηση, κατά την οποία κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ακόμη και για μειωμένη αντίληψη των πραγμάτων και των οικονομικών θεμάτων. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα μέτρα – ασπιρίνες απάντησε με υπεροψία και κατά των πολιτών ισχυριζόμενος ότι «η «μακροοικονομική αλήθεια είναι διαφορετική από εκείνο που αισθάνονται οι πολίτες για την ακρίβεια».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του με προσωπικές αναφορές στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίες, ωστόσο, είχαν στο επίκεντρο τα πεπραγμένα της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ«Εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, τη γεωγραφία της Βουλής και τα εκλογικά ποσοστά δεν τα υφαρπάξαμε από τους Έλληνες πολίτες, οι πολίτες μάς έδωσαν το ποσοστό αυτό το οποίο κατανεμήθηκε στον αριθμό των βουλευτών που έχουμε στη Βουλή. Και εσάς σας έδωσαν το δικό σας ποσοστό με τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Επειδή μας λέτε με πολύ πάθος ότι εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023 περιφρονήσατε πλήρως τη βούληση των δικών σας ψηφοφόρων και αλλάξατε τους βουλευτές που εκλέχθηκαν με σταυρό για να βάλετε τους δικούς σας διορισμένους βουλευτές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίθεση σε Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε πως «αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράζεται στη Βουλή από εσάς, θα σχεδίαζα ένα παπούτσι με τον ήλιο, μόνο που ο ήλιος αντί για πράσινος θα ήταν ροζ» και προσέθεσε: «Διότι αυτά που άκουσα σήμερα σχετικά με την αξιολόγησή σας για την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή μη της χώρας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που μειώνει το βάρος του δημοσίου χρέους με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία της οποία τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα και προσεγγίζουν αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που έχει φτάσει στο σημείο το 50% του ΑΕΠ της να είναι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, να επενδύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία, να έχει αυξήσει το επίπεδο των επενδύσεων της συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνει την ανεργία με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να θυμηθώ τον Γιώργο Παπανδρέου που έταζε επιδόματα και μετά πήγε στο Καστελόριζο και είπε ότι χρεοκοπήσαμε;», ανέφερε επίσης, για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Σε λίγο θα μου βάλετε γαλάζια γραβάτα με αστεράκια και θα λέτε ότι Ευρώπη ίσον ΠΑΣΟΚ». «Σήμερα, η φωνή της Ελλάδας μετράει και θα πρέπει να είναι κανείς πολύ κακοπροαίρετος για να μη το βλέπει αυτό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος ενός νέου Ταμείου Ανάπτυξης σήμερα στην Ευρώπη κ. Ανδρουλάκη; Είναι ο κ Σολτς. Ασχοληθείτε λοιπόν να πείσετε τους ομολόγους σας της Γερμανίας και ελάτε μετά να μας εξηγήσετε αν αποκλίνει η χώρα μας. Η κα Μέρκελ συμφώνησε στο ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Σολτς σήμερα διαφωνεί».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό και στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποκλίνει.

«Μιας και μιλάμε για τα ζητήματα του κράτους δικαίου, να επαναλάβω όσα έχω πει. Αποκλίνει ή συγκλίνει η χώρα με τις βασικές διαπιστώσεις της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής; Συγκλίνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πυρά και κατά Κασσελάκη

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη του υποχρέωση είναι να μείνει πίσω η εποχή της χρεοκοπίας.

«Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το είδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και σας ψήφισε και την διαψεύσατε. Είστε η παράταξη που ταυτίζεται με το ψέμα. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 36 σας πήγε στο 17; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στην λογική πλεονασμού», ανέφερε.

«Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στην χώρα και την παράταξη μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω εκεί που θέλετε να μας πάτε», τόνισε.

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην εξωτερική πολιτική. «Αναφερθήκατε κ. Φάμελλε στον κ. Τσίπρα. Δεν θέλω να επιστρέψω σε εκείνη την εποχή γιατί σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε από τον λαό . Να μιλήσουμε για το σήμερα και όσα λέτε σήμερα και ο νέος σας αρχηγός. Καταλαβαίνω και το lifestyle και τις φωτογραφήσεις και να γίνεσαι ελκυστικός σε κάποιες εκπομπές και είναι δικαίωμα σας όσο το κάνετε εντός της χώρας. Όταν αρχίζετε και πάτε στο εξωτερικό γίνονται τα πράγματα πιο επικίνδυνα. Θα πάτε μαθαίνω στην Ραμάλα. Θα μας πείτε με ποιους θα συναντηθείτε ποια η πολιτική σας. Μήπως θέλετε να πάτε για σελφι; Με την Χαμάς τις θα κάνετε ή μήπως επιμένετε ότι είναι «ντεμι»- τρομοκρατική οργάνωση;», είπε.

«Η άποψη της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Η κυβέρνηση υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση για καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί με ξεκάθαρο οριοθετημένο οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρούμε ότι ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων κρατών. Ψηφίσαμε υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Όμως όταν ακούω την Χαμάς – λέτε ότι δεν είναι ακριβώς τρομοκρατική οργάνωση – να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαν κάνει αυτή την τρομακτική επίθεση δεν θα έφταναν σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος. Όπως δεν μπορώ να ταυτίσω την Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε.

«Η κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τις άθλιες και τραγικές απώλειες παιδιών στην Παλαιστίνη είναι σκληρή», πρόσθεσε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προκλήσεις της νέας πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είχαμε πει ότι εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί κατοχύρωνε μακεδονική γλώσσα και είχε προβλήματα. Αλλά είχαμε πει ότι οφείλουμε να την σεβαστούμε. Όμως είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO και επιλέξαμε να μην επικυρώσουμε τα πρωτόκολλα που συνοδεύουν τη Συμφωνία, για να είμαστε σίγουροι ότι θα υπήρχε συμμόρφωση από τη Βόρεια Μακεδονία. Και δικαιωθήκαμε, γιατί η νέα κυβέρνηση περιφρονεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλεί τη χώρα ‘Μακεδονία’. Και εσείς έρχεστε και ζητάτε να κυρωθούν τώρα τα μνημόνια. Σηκώνω τα χέρια ψηλά!», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι «οι πολίτες θα αποφασίσουν για τους ευρωβουλευτές και για το κόμμα που θα μπορεί να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών και είμαστε βέβαιοι ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι η μεγάλη νικήτρια για να συνεχίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: